Kronan nu rekordstark

Den svenska kronan är rekordstark gentemot euron. I går handlades den stundtals för usla 8,48 kronor för en euro. Så lågt har priset inte varit sedan år 2000 då den nya valutan så smått började bli konkret verklighet man bara förekom i elektronisk form. Det har dessutom gått snabbt. Våren 2009 kostade en euro 11,50 kronor. Läs mer här.


Euron har under de senaste åren, i takt med de statliga skuldkriserna, fallit i värde. Den svenska kronan har däremot stärkts och betraktas i dag, trots sin litenhet, som säker bland världens placerare. Det är inte dåligt gjort.


Vad får då detta för konsekvenser för Åland? Rimligen att fler svenska turister borde hitta hit. Och att alla de anställda ålänningarna ombord på svenskflaggade fartyg får mer att spendera. Samt att det borde te sig mindre lockande att shoppa i Sverige (för de som får lönen i euro) vilket gynnar hemmahandeln. Det är alltså mera bra än dåligt att kronan är stark.


Fast det är klart. Alla de ålänningar som studerar i Sverige tycker nog det är mindre skoj när studiestöd och sommarjobbslönen ska växlas om från euro till kronor.


Ha en fin torsdag, denna tvåhundraförsta dag på detta år. (Hade det inte varit skottår hade det varit jämnt tvåhundra...) Själv ska jag vara på sjön och lite senare, antagligen, svära över svårtvättade nypotatis. Det har jag gjort i fyrtio år så varför skulle denna dag bli annorlunda?

Nypotatis är i snart sagt alla avseenden det bästa som finns. Särskilt att steka. Men inget samhälle kan betraktas som färdigt innan någon uppfunnit ett praktiskt sätt att skrubba eländena. 
Skönt är att sitta på solvarma klippor ute i skärgården och betrakta vädermakterna lek med folk långt borta
Bildbeviset. Den svenska kronan har aldrig varit starkare gentemot euron än just nu.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg