Grattis Kap Verde, 37 år i dag

Den lilla ögruppen Kap Verde som ligger 500 kilometer väster om Cap Vert i Afrika var från början så klart obebodd. Sedan blev de en skammens plats som ett slags centrum för den slavhandel som dränerade den afrikanska kontinenten på unga och starka människor. Fast det kanske inte kan ligga de som bor där till last i dag. Det börjar ändå bli fyrahundra år sedan det hände.


Kap Verde är ett bevis på att allt är möjligt att genomföra genom hårt arbete och fredligt tänkande. För det första att bo där ute i Atlanten och vara beroende av försörjning från omvärlden. I stort sett allt som äts importeras. De egna råvarorna utgörs av salt, basalt, kalksten, porslinslera och fisk. Till detta ska läggas en turism som sakta är på väg uppåt, inte minst från de nordiska länderna. All elektricitet skapas av fossila bränslen. I dag är de omkring en halv miljoner kapverdier som samsas på en yta stor som Gotland. Hårda tider har gjort att utflyttningen varit stor. I dag finns det fler kapverdier runtom i världen än på den egna ön.


Av de femton öarna som ingör i ögruppen är nio bebodda. Man har 1.100 kilometer väg (att jämföra med 912 kilometer allmän väg på Åland). Språket på Kap Verde är portugisiska med lokala inslag av kreol. En fjärdedel av den vuxna befolkningen är analfabeter och en tredjedel av befolkningen ligger under fattighetsstrecket. Till råga på allt har ön vulkaner som var aktiva så sent som i april 1995.


Trots, eller tack vare, umbäranden som dessa har ön i dag sex flygplatser och är sedan den 5 juli 1975 en självständig republik och en av Afrikas allra mest stabila demokratier. Det är värt att tänka på när ni sitter runt middagsborden i kväll! Ha en fin torsdag.
Så här ser det ut på Kap Verde i dag. En halv miljon människor lever och verkar här, femhundra kilometer från fast land i Afrika.Kommentarer

 1. Intressant. I sportsammanhang kan man ju tillägga att det finns exceptionellt många duktiga fotbollsspelare som härstammar från Kap Verde. Jag har säkert missat någon men jag får ihop elva landslagsmeriterade spelare ute i Europa som härstammar från Kap Verde (bland annat Nani i Manchester United).

  Dessutom har spelare som Henke Larsson och Patrick Viera rötter från Kap Verde.

  Som sagt, exceptionellt med tanke på befolkningsmängden.

  SvaraRadera
 2. Bra spanat Victor, ibland kan det räcka med en ö för att skapa något riktigt bra!

  SvaraRadera
 3. Vill man fiska Marlin så är Cap Verde öarna kanske det närmaste alternativet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg