En sten som gjorde skillnad

Hela Åland gungar. Det är kräftpremiärer, Rockoff, Getadagar och, bevars, sol över hela eländet samtidigt. Detta samhälle vibrerar av fest och förväntan och i eftermiddag ska IFK skicka hem JJK helt utan poäng från Fredens öar.


Det är alltså hög tid att uppmärksamma Rosettastenen lite. Så där i skymundan har det nämligen passerat exakt tvåhundratretton år sedan franska styrkor, utskickade till Egypten av den olyckssalige Napoleon, fann den basaltsten som senare skulle döpas till Rosettastenen. Det är en sten som i dag. för den intresserade, kan betraktas i British Museum i London. Det är långt ifrån vilken sten som helst.


På den finns en hyllningstext till en egyptisk kung i tre olika språk vilket tog experterna drygt tjugo år att tyda. Men när det väl var gjort öppnades dörrarna till hela historien. Tack vare Rosettastenen kunde hieroglyfernas obegriplighet förklaras och den egyptiska kulturens vagga spåras. Det kan te sig avlägset i dag men är de facto en av nycklarna till hela den västerländska skriftspråkstraditionen som vi i dag lever mitt i och gör det möjligt att Facebooka, twittra och i största allmänhet sprida ord och idéer runtom sig.


Det tycker jag ni kan fundera lite på mellan gigen som nu avlöser varandra på vår ö. Ha en skön söndag. Sugen på att veta mer? Läs här eller här eller här.

Den här stenen utgjorde en viktig del i förståelsen av det gamla Egypten och därmed insikten i framtiden.

Kommentarer

Populära inlägg