Jersey hotar bli sig självt

NatWest Island Games eller öspelen arrangeras på den lilla men ekonomiskt blomstrande ön Jersey år 2015. Jersey hör till Storbritannien och lyder under dess kungahus. Men de vill helst sköta sig själva. Och de nya kraven från överhögheten i London gillar man inte alls.


Därför pågår nu en debatt om det inte snart är dags för Jersey att kapa trossarna till Buckingham Palace och gå sin egen väg. Det ska bli intressant att följa fortsättningen.


Läs mer om planerna på självständighet i Svenska Dagbladet (kort version) eller hela storyn i The Guardian.


Storbritannien och dess kungahus och i sak fullständigt unika drottning Elisabeth är inramat av traditioner som inte alltid är enkla att begripa. Som när drottningen besöker just Jersey hör det till att hon serveras två gräsandshannar på ett silverfat. Säkert finns det nån slags symbolik i detta men det har jag inte bemödat mig att ta fram. För bilderna är skoj som de är!

And 1: ”Hur sjutton gick detta till?! Det sista jag minns var två gubbar i en liten båt som pekade mot oss med stora käppar. Och nu ligger vi här på ett silverfat.” And 2: ”Finns bara ett ord för detta. Fail.”
”Och ni tycker det är lämpligt att ge en kvinna i min ålder, som har allt ni kan föreställa er, ett fat med två fåglar på. Fast det är klart, något sådant hade jag faktiskt inte förut...”


Kommentarer

  1. Tycker att "The Queen was due to receive a live Jersey cow as well but this had to be cancelled because of the foot-and-mouth outbreak." är ganska kul också ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg