Några ord efter valet

Det är såklart självklart roligare att vinna än att komma tvåa. Trots det är jag glad över det val som nu är över. Mitt parti Centern bibehöll sju mandat av de trettio i salen och valkampanjen förlöpte i en mycket god anda. Det går säkert att hitta sådant som kunde gjorts annorlunda men det tar vi med oss till nästa valrörelse. Några spridda tankar kring det val som var:

 • Jag är nog rätt brydd över det faktum att främlingsrädsla och insularitet nått sådan omfattning att Ålands Demokrati får en plats i lagtinget. Jag trodde ålänningarna hellre sade ja än nej.
 • Att Bert Häggblom lyckades samla så många röster trots att han i det närmaste skröt om hur han lyft 300.000 euro i pension visar, om inte annat, att ålänningarna är ett mycket överseende folk. Fast inte när det gäller synen på flyktingar för här intog partiet en ljusbrun hållning.
 • Att Anders Eriksson, Danne Sundman, Roger Jansson och Barbro Sundback föll bort visar att önskan om förnyelse är mycket stark. En följd av detta är att debatterna med säkerhet kommer att bli kortare i framtiden.
 • Att Ålands framtid förlorade ett av tre mandat visar att det aldrig är en bra idé att bygga en kampanj baserad på gråtande barn.
 • Att socialdemokraterna förlorade bara ett mandat har jag faktiskt ingen förklaring på. Trodde det skulle bli fler.
 • Att moderaterna förlorade tre av åtta mandat är ett bevis på att 1+1 sällan blir 2 i det politiska livet. Snarare tvärtom!
 • Att Liberalerna bara vann ett enda mandat trots fyra år i opposition är också konstigt, det borde varit fler.
 • Att detta kan diskuteras i det oändliga är också sant varför jag slutar nu.

Ha en fin tisdag.
Det enda som är säkert efter ett val är att det finns fler frågor än svar.

Kommentarer

 1. Ska man gissa på att medlemmarna i Åländsk demokrati ingår i OBS till nästa val? Dom poserar ju redan glatt tillsammans på bild under valkvällen (2 st ÅD + en invald OBS:are)...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg