Framgång föder framgång

Jantelagen är den regel som säger att man minsann inte ska komma här och tro någonting, för då... Den hävdar att det inte är någon idé att försöka för det kommer ändå inte att lyckas. Jantelagens tillskyndare är folk med små egon och vassa stämmor. Ofta tar Jantekramarna sig själva på ett väldigt stort allvar, är övertygade om att just deras åsikter är de rätta. De kommer naturligtvis aldrig att åstadkomma något annat än gnäll och dålig stämning.


Why? Tänker ni. Varför Jante just i dag? Jo, för att Ålands penningautomatförening i sitt dagliga affärande har lyckats på ett sätt som kan inspirera andra att försöka hårdare och mer. Paf är också ett företag som mellan varven får och fått sina fiskar varma för än det ena och än det andra. Paf har fått kritik från finländskt håll för att man är för duktiga. Från åländskt håll har det kommit kritik att det går för dåligt. Och under tiden har hundratals anställda fortsatt att nöta på.


Nu har åländska Paf klättrat upp på en niondeplats över världens största och mäktigaste spelbolag. Det är nog större än vad många begriper och illustrerar igen den obändiga åländskhet som har byggt vårt landskap och som skänkt våra unga framtidstro. Detta handlar om enskilda människor som velat göra skillnad och lyckats med sina planer. Det handlar om en okuvlig optimism, ett mod bortom det vanliga och en vision som med hjälp av hårt arbete förverkligats. Detta gäller inte bara Paf.


Ta Viking Line. Ta Crosskey. Ta Optinova. Ta Wiklöf Holding. Ta Carus. Ta Chips. Ta Dahlmans. Ta Ålandsbanken. Ta Alandiabolagen. Ta Rederi Ab Eckerö. Ta... Ni fattar vad jag menar. Det åländska samhället är fullt av framgångssagor som egentligen bara bygger på en dröm som blev en vision som blev verklighet. Tack vare stor list och hårt arbete.


Men nu gäller det Paf som på ett enda år klättrat från plats nummer 49 till plats nummer nio över världens största och mäktigaste spelbolag. Efter Paf kommer några av spelvärldens jättar som Ladbrokes, Unibet och 888. Vad det än är för strategi som ligger bakom de åländska framgångarna, är det bara att lyfta på hatten och gratulera.

Det ledande branschmediet eGaming Review (EGR) har sammanställt listan i samarbete med en av världens största revisionsbyråer, BDO. Listan baseras på perioden september 2010 – september 2011 och gäller i stora drag spelen på internet.
Omdömet:
The highest climber in this year’s Power 50 was Paf rising a huge 40 places from 49 to ninth. Operating profits more than trebled for the Åland Islands-based operator. In addition to software investment and several cost control measures, revenues from bingo – signing a new deal with Parlay in September – and casino in particular have exploded.”

Här är årets topplista:
eGaming Review Power 50, topp 10
(2010 års placering inom parentes)
1. Bet365 (1)
2. William Hill Online (9)
3. Paddy Power (6)
4. bwin.party Digital Entertainment (2 & 5)
5. Betsson (12)
6. Sportingbet (8)
7. Betfair (6)
8. PMU (13)
9. Paf (49)
10. Ladbrokes (11)

Detta är viktigare än många förstår. Inte bara för att pengarna som Paf förtjänar är betydelsefulla för landskapets hårt ansträngda kassa utan för att framgång föder framgång. Om Paf går bra betyder det att andra företag och visioner är lyckosamma i morgon. Så har hänt förut. Paf är i förlängningen ett resultat av framgångsrik sjöfart och färjnäring. Det ena ger det andra. Så måste det vara på en ö som Åland. Men i det läge vi väljer att fokusera på andras olycka och tillkortakommanden löper vi risken att själv hamna i den nedåtgående istället för i den uppåtgående spiralen. Det borde vi alla försöka undvika. För sist och slutligen handlar livet om att leta fler rätt än fel!

Egentligen gör Paf bara det som redan de gamla romarna gjorde i sitt Colosseum (byggnaden i bakgrunden). De inser att människan inte bara lever på bröd utan måste ha skådespel också. Därför är det troligen fel att bara kalla Paf ett spelbolag. Det är underhållning det sist och slutligen handlar om. Och är man världens nionde mäktigaste underhållningsbolag, är det något hela Åland ska glädjas åt.Kommentarer

 1. Man kan ju fråga sig om det är landskapets uppgift att driva företag?

  SvaraRadera
 2. Hej,
  du har rätt. Det kan och ska man fråga sig. I grund och botten tycker jag inte landskapet ska driva företag. Men Paf är ett exempel på när det troligen är både sunt och klokt att samhället kvarstår som ägare. Sunt för att överskottet de facto kanaliseras till allmännyttig verksamhet och en ansträngd landskapskassa. Klokt för att det varumärke man då kan bygga, troligen bär längre än ett vanligt aktiebolag som ju ska generera vinster till sina ägare. När det gäller spel och dobbel finns det nog en poäng att vinsterna går till något garanterat bra.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Jörgen! Men då ska inte Pafs pengar gå till Finlandskabel och som nu senast i budgeten allmän sjukvård. Då urholkas hela Pafs trovärdighet.

  SvaraRadera
 4. Tack. Finlandskabel är väl möjligen ett gränsfall men sjukvård och allmännyttig verksamhet ligger inte så långt från varandra.

  SvaraRadera
 5. Med det resonemanget vore det ju "sunt" av landskapet att ta över till exempel matförsäljning - det skulle ge pengar i landskapskassan.

  Grejen är bara att resonemanget är kortsiktigt och fel (jämförelsen att kissa i byxorna när man fryser är klart applicerbart). Monopol leder alltid till förluster för samhället om man ser till helheten och inte låter sig luras av "+ posten" i budgeten.

  SvaraRadera
 6. Den avgörande skillnaden är den mellan mat och spel. Om du jämställer spel med alkohol tror jag du landar ganska nära min egen uppfattning. För inte är ju Alko heller direkt konkurrensutsatt och inte går ju vinsten bara till rehabilitering. I övrigt håller jag med dig. (Med ett litet tillägg: Byxkissningsliknelsen är hopplöst överutnyttjad. Den har de facto inte varit rolig sedan Algot Johansson använde den på 1960-talet när han skulle beskriva en devalvering. Och sådana är det väl inte längre så många som minns.)

  SvaraRadera
 7. Vänta lite nu, först skriver du: "Sunt för att överskottet de facto kanaliseras till allmännyttig verksamhet och en ansträngd landskapskassa". Det verkar ju som att du menar att det är bra för den ansträngda landskapskassan med landskapsägda monopolföretag som (såklart, de har ju monopol) gör vinst. Sedan håller du med om att monopol leder till förluster för samhället.

  Algot Johansson, trendsetter :-)

  För övrigt är det föredömligt att du bloggar och kommenterar flitigt - fler ledamöter borde ta efter!

  SvaraRadera
 8. Generalisera inte. Mitt resonemang gäller i det här fallet spelbolaget Paf som jag tror att är bra att ägs av landskapet. På samma sätt som jag tror att det är bra att Alko sköts av (helst landskapet) men annars staten! Det gäller inte matbutiker, inte tidningskiosker, inte gym, inte bilförsäljare och lite andra. (Här finns några undantag som är mer svårgripbara. De får vi resonera om en annan gång.) Kul att du följer bloggen! Har för avsikt att fortsätta med den, det är nog viktigt att hålla kontakt med folk.

  SvaraRadera
 9. Okej, inget konstigt med en sådan åsikt men det är bara viktigt att komma ihåg att ett statligt (eller för all det "landskapligt") monopol leder till ekonomiska förluster för samhället.
  I vissa fall är det säkert värt det, absolut.

  SvaraRadera
 10. Tack för vettiga frågor, konkreta invändningar och, framför allt, en bra ton. Sådant är vi inte alltid bortskämda med i samtalen på nätet. Ha det bra.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg