Åländska bin blev isländska

Mat, politik och tid är det som engagerar i dag. Och bin förstås. Här kommer ett mejl från en man i sina bästa år. Han är en av dem som äter lokalt men tänker globalt. Och han har många synpunkter på tingens ordning, som tur är!


Hej JP,
En matkasse med lokala produkter som julklapp är en strålande idé. Så länge den inte innehåller GMO-grödor vill säga! Sådana påhitt är jag emot. I jordbruket händer ingenting snabbt, därför måste man vara försiktig med nya påhitt, som GMO. Det är svårt att kontrollera och våra unika åländska bin blir en allt viktigare resurs i framtiden. Vi kan inte låta dem stryka med till följd av detta. Dessutom blir ett förbud nästintill omöjligt att kontrollera då många entreprenörer kör runt från åker till åker med sina maskiner. Hur ska man kunna hålla efter sånt?! Eller ännu värre: hur ska maskinerna kunna rensas från GMO-produkter?


Att vara jordbrukare är inte lätt. Det handlar inte bara om GMO. För några decennier sedan fick man betala mer för mjölk med större fettprocent. Sedan blev fettet farligt och man gjorde allt för att få bort fettet ur mjölken. Och i dag är plötsligt fettet nyttigt igen!


Det där med tiden ja... Antar att jag har för mycket av den och du för lite... Helst vill jag att geografin ska få avgöra frågan så att solen kastar sina strålar på oss från söderläge klockan 12.00 varje dag!
NN


SVAR: Tack för dina synpunkter. Finans- och näringsutskottet ska ta upp GMO-lagen redan denna vecka. Ska bli intressant att sätta sig djupare in i frågan. När det gäller det där med människors förhållande till födan vi sätter i oss har du en poäng. Det är inte lätt att veta. Förr rekommenderades ”sex till åtta brödskivor per dag”. I dag är snabba kolhydrater ett skällsord. Förr blev man klok om man åt fisk. I dag finns det forskare som hävdar att det är farligt. Hur man än vänder sig gör man fel. Klokast är nog att göra som alltid. Sköt sig själv och strunta i alla domedagsprofeter som finns överallt.


Måste med anledning av de åländska bina dela med mig av historien från tidigare i år då en miljon (!) åländska bin tvångsförflyttades till Island!


Blommor och bin är fina grejer! Och åländska bin så fina att de exporteras till Island. Det är ändå rätt coolt.


Ljuva åländska bin till Island

Morgunblaðið skriver i dag om 37 nya biodlare på Island som fått bin från Åland. Hälften av de nya biodlarna är kvinnor. Fem biodlare reste till Åland och kom igår tillbaka till Island med 64 kupor. I varje kupa finns 15.000 bin och en drottning. Egill Rafn Sigurgeirsson, som varit biodlare sedan 1998, säger att de åländska bina är otroligt ljuva och man behöver inte ens använda handskar, även om nybörjare gärna använder handskar.
Läs gärna mer från Island och Färöarna på vännen Per Ekströms isländska utsiktstorn i sajberspejs!


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg