Till kamp för bowlingen

Det utmanande med att jobba internationellt är alla de traditioner och kulturer som måste hanteras. Det som är självklart på en plats är otänkbart på en annan. Efter beskedet att det blir Gibraltar som ska stå som värd för öspelen år 2019 har detta på nytt aktualiserats.

Gibraltar som för övrigt fyller 311 år i år är en liten plats med begränsad infrastruktur och väldigt få hotell. Därför blir lösningen antagligen att chartra ett kryssningsfartyg under den vecka tävlingarna pågår där deltagarna kan bo. I den lilla hamnen ligger redan ett lyxigt kryssningsfartyg med starka åländska kopplingar. Ombord på Sunborn har Paf upprättat ett internationellt kasino.

På Åland har det väckt uppmärksamhet att fotboll, volleyboll, cykling och golf inte finns med på programmet. Skälen är enkla. Det finns inte fler än två fotbollsplaner och även om Gibraltar är medlem i UEFA räcker det inte till för en fotbollsturnering. Det krävs långt mer än tio planer för det. Volleyboll är en sport Gibraltar anser saknar nödvändig infrastruktur för att passa ett öspel. (Det smärtar såklart en gammal volleylirare, det var på Gibraltar jag vann mitt sista öspelsguld men hangaren det ägde rum i finns inte längre kvar). Golf existerar inte på Gibraltar och cyklingen saknar den nödvändiga infrastrukturen.

Istället har man valt att arrangera judo, bowling och squash – alla förnämliga idrotter som tvingats åka in och ut från tidigare öspel. Det är ofrånkomligt. Från en lista på 18 sporter måste värdön välja 12 till 14. Därmed blir garanterat någon besviken – varje gång.

På vissa av de brittiska öarna är man också skeptisk till att bowling finns med på programmet, där anses sporten mer som en sällskapslek. Jag försökte förklara motsatsen i ITV News i går. (Varning, engelska med Finströmsbrytning!)

Mot den här bakgrunden är jag mycket glad över att Gibraltar tagit sig an uppgiften och jag hoppas att någon (kanske Åland) tar sig an utmaningen att arrangera alternativa öspel år 2019 där det kan spelas volleyboll och fotboll och tävlas i cykling. I alla utmaningar finns massor av möjligheter.

Men först av allt ska vi blicka mot NatWest Island Games på Gotland år 2017! Där finns golf, fotboll, volleyboll och cykling på programmet och det ser det ut att göra även på Guernsey som uttryckt intresse för arrangemanget år 2023. Karavanen rullar vidare!
Det är guldläge för åländska bowlare och judokas inför öspelen på Gibraltar år 2019. Jag skulle också bli glad om vi kunde hitta någon duktig squashspelare på Åland!


Kommentarer

Populära inlägg