Många möten i Helsingfors

Gjorde en avstickare till Helsingfors i går för att ta pulsen på riksdagen och delta i den ryska ambassadens julfirande, ett resultat av Ålands presidentskap i BSPC vilket för övrigt skapar en mängd mycket intressanta möjligheter och kontakter för vår självstyrelse år 2018 då Åland blir konferensvärd.

Det blev en utomordentligt intressant dag och i dag är jag stärkt i min övertygelse att de finländska reformerna (Sote) inte behöver bli så omstörtande som sagts i den åländska debatten. Jag tror alltjämt att huvuddelen av de finländska riksdagsledamöterna (aldrig alla för så funkar inget) är inne för att bevara den åländska självstyrelsen sådan den fungerar i dag. Sote är en jättelik reform och nödvändig för att få bukt med underskottet i republiken. Åland är en pytteliten men mycket viktig del av detta land och därför ska det bevaras sådant det i dag är. Mot bakgrund av det jag ser och hör tror jag inte det handlar om illvilja gentemot Åland när olika reformer riskererar gunga vår vardag, det handlar mest om bristande insikter. Åland hör sist och slutligen inte till de folkvaldas största problem. 30.000 människor som har det hyggligt väger i praktiken ganska lätt mot 5,5 miljoner. Därför är det extremt viktigt att vara på plats och ge vår syn på förhållanden.

Bland alla de som fick sig en dos av åländsk självstyrelsepolitik i går har vi till exempel Wille Rydman (Saml) som inte riktigt hade koll på skillnaden mellan det åländska och det finländska systemet men nu har det lite mer. Sedan följde Timo Harakka (S) som är ny utmanare till Antti Rinne om ordförandeskapet i partiet, han vill locka yngre väljare. Efter det följde Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen som jag tidigare bland annat träffade i Seinäjoki i samband med partiets stora sommardagar.

Jag gillar inte det som nu sker när det gäller jouren i Vasa och njuggheten mot det svenska i Finland men jag inser vikten av att hålla goda relationer med det finländska regeringspartiet; för hela Ålands bästas. Antti Kaikkonen underströk också att det på inget vis finns med i planerna att ändra på Ålands självstyrelse eller dess rättigheter och möjligheter. Snarare tvärtom, Centern är med och driver på en utveckling i form av Ålandsvännen Markus Lohi som hör till de tongivande i Ålandskommittén där arbetet med nästa självstyrelselag just nu pågår. Jodå, jag träffade även Markus Lohi (C) och förde ett samtal om nödvändigheten att skapa ett rättvisare och mer transparent system för den åländska ekonomin.

Spindeln i nätet för alla dessa möten i riksdagen var för övrigt Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som under sina snart två år i riksdagen lämnat avtryck som knappast någon tidigare åländsk riksdagsledamot gjort. Löfström prisas av alla läger.

Vid den ryska ambassaden fanns alla på plats. Mitt mål var att på ett övergripande sätt berätta om de åländska planerna för Östersjökonferensen år 2018. Då gäller att vara på plats för att prata, prata och åter prata.

Bland de jag träffade och förde en slags diskussion med har vi mångårige ministern och mycket mer Paula Lehtomäki (C), Ålandsvännen Maarit Feldt-Ranta (S), Rysslands ambassadör Alexander Rumjantsev, atomkraftsverksbyggare Svetlana Riannel, vicerektorn från Tavastehus universitet Janne Salminen, sannfinländske riksdagsledamoten Tom Packalén (också pro-Åland!), Thomas Palmgren från Företagarna i Finland, SFP:s Anders Adlercreutz, SOK:s vice vd Jorma Vehviläinen, utrikesminister Timo Soini och många fler.

Det är utomordentligt viktiga tillfällen att träffa folk när alla dessa mottagningar ordnas och som i alla andra lägen gäller att det är bättre att vara på plats än att inte vara på plats.
Centerns riksdagsgrupps ordförande Antti Kaikkonen till höger är tydlig med att han vill att Ålands självstyrelse ska bevaras som den i dag är. Till vänster en ålänning på besök i huvudstaden.

Centerns representant i Ålandskommittén, Markus Lohi, samt åländske riksdagsledamoten Mats Löfström.

Markus Lohi (som för övrigt har en lax som slipsnål!) och den åländska Centerns partiledare Jörgen Pettersson i samtal om beskattning, självstyrelse och nödvändigheten av att utveckla den åländska självstyrelsen.

Finlands riksdag flyttar nästa år in i det nyrenoverade riksdagshuset.

Marskalk Mannerheim höll som vanligt sin vakande blick över huvudstadens centrum.

Tack vare det åländska skatteundantaget är den finländska exporten och importen livlig och hyggligt förmånlig. Därför är Helsingfors hamn full med passagerarfartyg.

Gårdagens helt nya upplevelse var mottagningen på Rysslands ambassad på traditionstyngda adressen Fabriksgatan 1 i Helsingfors.
Fick tillfälle att lyfta några åländska frågor med Timo Soini. Vi delar ganska få frågor men Soini visade sig, sedan många år tillbaka, vara en stor vän av IFK Mariehamn och följde den sista matchen mot Ilves på TV. ”Fantastiskt bra att ni vann ligan”, löd Soinis hälsning.

Kommentarer

Populära inlägg