Slagläge för idrotter

I dag blev det offentligt. Styrelsen för International Island Games Association (där jag sitter som ordförande) har utsett Gibraltar till värd för öspelen år 2019. Detta efter att först Färöarna och sedan Menorca haft chansen men valt att inte fullfölja.

Detta besked betyder att spelen blir annorlunda, vilket de å andra sidan alltid är. Den här gången är det tre hyfsat populära sporter, fotboll, volleyboll och cykling, som inte ryms med. Däremot får squash, judo och bowling chansen på nytt. Detta betyder tre ledsna sporter och tre glada. Redan nu finns starka planer på att tävlingarna fortsätter till Guernsey år 2021 och då är det mycket sannolikt att dessa tre sporter är tillbaka igen.

I detta finns en fantastisk möjlighet för Åland (och alla andra öspelsöar) att arrangera ett miniöspel med någon av dessa sporter. Precis som Ynys Mon gjort några gånger då gymnastiken stått utanför tävlingarna. Tänk vilken succé med en internationell fotbollsturnering, volleybollcup eller cykelrace på Åland sommaren år 2019! Vi kan. Vi har resurser. Vi har anläggningar och vi har ett gott rykte som organisatör.

Denna dag har varit extremt intensiv med media från hela världen som gjort intervjuer, till exempel från Orkney, Jersey, Guernsey, Gibraltar och så vidare. Och Oskar Magnusson från Nya Åland. Bra gjort, det lojaste som finns är journalister som bara copypastar pressmeddelanden och tror det räcker till, vilket dessvärre är ganska vanligt.
År 1995 var Gibraltar värd för öspelen som kallades The Sunshine Games. Nu är det snart dags igen. År 2019 bär det av.
Så här såg det ut år 1995 på Gibraltar som inte är en ö i egentlig mening men ändå mer ö än många andra, där man ligger mellan ”a rock and a hard place”.
The Rock.
Detta är öspelens officiella logotype som CG Sjöberg från Mariehamn utformat.
Dagens pressmeddelande.

Kommentarer

Populära inlägg