Nya vildsvin på bild

Det råder ingen brist på teorier kring hur vildsvinen som dyker upp lite här och var på Åland har kommit till vårt landskap. Bara i helgen har främst tre scenarier diskuterats:

1. En än så länge okänd jägare har varit i Sverige och fått sig berättats om ålänningar som varit och köpt vildsvin för att ta med sig hem. 
2. Transporten ska ha skett med häst och kärra (!) eller hästkärra och i åtminstone ett av fallen ha stoppats i Grisslehamn. Här är möjligen men inte säkert en bil inblandad också. (Kanske inte den mest seriösa teorin men likväl en liten snackis.)
3. Vildsvinen är från Estland och har anlänt i tre separata transporter med sju djur i varje och sedan utplacerats på olika platser på Åland.

Alla teorier landar i samma gemensamma nämnare. De är svåra att bekräfta men de kan vara sanna. Att vildsvinen finns på Åland är solklart vilket bilderna nertill, som är splitternya, ytterligare understryker.

Frågan är inte OM de finns på Åland. Frågan är HUR många de är.

Det vore ytterst viktigt att åtgärda dessa inflyttare så snabbt som möjligt och stoppa en fortplantning. Rådjuren gick från noll till 10.000 på kanske fyrtio år. Vildsvinen gör samma resa mycket snabbare och effekterna på omgivningen mångfalt värre.

Det finns i dag gott om bilder från åtelkameror på vildsvinen på Åland. Först var det Hammarland, nu Ytterby. I Lemland var det okulära observationer och en skadad hund, i Geta har de synts liksom i Eckerö. Än så länge.

Redan i början av detta år kom de första bildbevisen på vildsvin. Sedan följde en uppskrämd och skadad hund i samband med jakt. Det har nu gått ett helt år och stammen har haft tid på sig att rotas.

Veckan före den dramatiska vildsvinsjakten i Lemland i oktober fångades det här vildsvinet på en åtelkamera i Ytterby, ner mot Lumparns strand. Det är Erik Berglund och Jens Johansson som satt upp kameran.

Det är inte första gången ovanliga djur vistats vid Lumparns strand. Här fastnade också första lodjuret på bild!

Den här grisen som jag tycker liknar en galt fastnade på bild på Erik Sundbloms åtelkamera på kvällen den 17 oktober i år. Jag tvivlar på att det var samma gris som veckan efter kom i kontakt med hund i Lemland. 
Med hela bredsidan till syns det tydligt att det är en vuxen gris; frisk och stark och sugen på att göra fler grisar. Det vore en mycket olycklig utveckling för Åland. Vildsvin är till sin natur inte anpassade för öliv, jordbruk, golfbanor och små såtar.

Oppositionen i Ålands lagting har föreslagit att man ska avsätta 15.000 euro i skottpengar för att få bort vildsvinen. Jag gillar inte riktigt begreppet skottpeng då jag tycker jakt på gemensamma skadedjur ska skötas på frivillig väg enligt devisen att alla ska hjälpa till. Jakt är ändå gemenskap och samvaro mer än extraknäck. Vad tycker du? Så här lyder förslaget i sin helhet.


Kommentarer

 1. Nog borde jägarna kunna jaga utan att få betalt för det. Pengarna tycks också behövas på andra platser i samhället. Men vildsvinen ska bort, det är säkert.

  SvaraRadera
 2. Det vore katastrof om Svinpesten kommer med insmugglade djur. Pesten finns i Estland!

  SvaraRadera
 3. Att de kommit från Sverige har jag också hört.

  SvaraRadera
 4. Jojojo, från Sverige med HÄST OCH VAGN kördes dom hit! Just nu kan man hitta på precis vad fan som helst och folk tror på det. Man behöver ingen källa eller vara källkritisk, de e fritt fram att sprida lögner bäst man vill. Den här bloggen är ett skämt.....

  SvaraRadera
 5. Förtusan se till att få bort dem svår jagade men jobba på i Uppland har vi ett helvete

  SvaraRadera
 6. Läs Jägaren som kom i dag. Inte nog med allt annat, vildsvinen kan också ha svinpest. Skjut bort!

  SvaraRadera
 7. Och vilka tamsvin tänkte du att dom skulle smitta här dåe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fragan ar ovidkommanfe idet langre perspektivet

   Radera
 8. Inte ens tamgrisar ryms ju på Åland, hur ska då vila passa in?! Skjut bort!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg