Byn där kriget startade

I går klockan 15.00 finländsk tid var det sjuttiofem år sedan sju snabba explosioner hördes i den sovjetiska byn Mainila nära den finländska gränsen. Fyra timmar senare rapporterade Moskvaradion att det var finländska armén som öppnat eld mot helt oskyldiga sovjetiska förband och därmed dödat fyra soldater. Detta var under en tid då relationerna mellan Sovjet och Finland var spända till följd av de allt tydligare ryska övertrampen från en galen ledare i form av Stalin.

Följden av ”skotten i Mainila” blev att Sovjet förklarade krig och invaderade sin granne Finland den 30 november år 1939, fyra dagar senare. Sanningen, att inte ens den närmaste och kraftigaste finländska kanon skulle nått över gränsen till Mainila, brydde sig ingen om. Liksom Adolf Hitler skyllde på Gleiwitzincidenten (ett iscensatt anfall mot en tysk radiostation förklarades som ”polsk provokation”) den 31 augusti år 1939 (tre månader innan skotten i Mainila) för att Polen måste invaderas gjorde Josef Stalin likadant och gick in i Finland. Långt senare framkom efter förhör med en sovjetisk soldat att den sovjetiska armén experimenterat med granatkastare i trakten kring Mainila...

Kriget skulle sedan pågå alldeles för länge innan freden kom. Detta är tider som passerat men vars spår fortfarande finns på fler ställen än man kan ana även i dagens Finland och på Åland.


Här i Mainila hördes sju smällar för sjuttiofem år sedan. Josef Stalin tog explosionerna som en förevändning för att invadera Finland och annektera landet med sitt eget Sovjetunionen.
Så här kunde artilleriet se ut år 1939.

Kommentarer

Populära inlägg