50 år sedan Churchill dog

Tänk, i dag är det femtio år sedan Sir Winston Churchill drack sitt sista glas champagne och tog upp årorna för gott. Själv var jag den dagen en vecka gammal och än så länge oförstörd, numera har det tack och lov gott över!
Winston Churchill gödslade sin tid på jorden med flygande uttryck. När han för exakt femtio år sedan i dag lämnade det jordiska var han nittio år gammal och hade gjort mer än de allra flesta.
Den gode Winston har på många sätt utgjort en inspiration för mig allt sedan de första historielektionerna. Han var välformulerad och bestämd, artikulerad och mycket intelligent. Även på denna blogg har jag tagit upp honom flera gånger, till exempel när mötesrummet på Bermuda visade sig vara Churchills eget!

En som på riktigt plockades upp av den då levande Winston Churchill var i dag nittiofemåriga Lord Carington som i The Telegraph (ägd av stormrika bröderna Barclay vars ö jag fick besöka i fjol) berättar om sitt liv med Churchill. Mycket spännande läsning!


Även Helsingborgs Dagblad uppmärksammar minnesdagen och gör en skojig jämförelse mellan nuvarande premiärministern David Cameron och den gode Churchill.

Han spred inte bara cigarraska och tomma glas runt sig. Citaten som SvD listar här är för alltid.

The Independent gör ett större dokument om denne på alla vis legendariske statsman.

Dagens Industri valde den privatekonomiska vinkeln där det var snärjigare bevänt.

Det förtjänar också nämnas att Winston Churchill alls inte levde hela sitt liv på en räkmacka. Tvärtom. Mycket gick bra på senare år med bland annat Nobelpriset i litteratur år 1953 men före det var det många gånger nära att mannen som räddade Europa under andra världskriget sånär tagit livet av sig själv. Som barn skulle han ”lekfullt” hoppa från en bro och slog sönder njuren och fick en svår hjärnskakning. Axeln gick ur led nästan regelmässigt när han föll av hästar. En gång var det nära att han drunknade, han kraschade ett plan när han lärde sig flyga och blev också påkörd av en bil i New York. Av historien kan man alltså lära sig att skillnaden mellan hjälte och olycksoffer är hårfin.

Den här imponerande målningen har de kinesiska målarna Dai Dudu, Li Tiezi och Zhang An gjort år 2006, inspirerade av Dantes Den Gudomliga Komedin. Den här länken går till hela tavlan där det finns en beskrivning på varje person på målningen! För pilen över tavlan och se själv – det är imponerande. Jodå, Winston själv sitter i mitten och njuter av sin cigarr!

Kommentarer

Populära inlägg