Åland perfekt för möten

Gårdagens stora happening ägde, som så ofta nuförtiden, rum i Ålands sjöfartsmuseum. Jag har under de senaste åren tillbringat ganska många timmar i auditoriet som är perfekt för presentationer, visioner, tankar och idéer; alltså sådant som på olika sätt förklarar historien som ett hjälpmedel för framtiden. I går handlade det om arbetet med Åland Convention Bureauhttp://www.visitaland.com/acb/ (ÅCB) som Tiina Björklund leder.

ÅCB är en icke vinstdrivande organisation som ska locka konferenser och kongresser till Åland. Det började år 2009 och är en del i den stora turismstrategin. Finansieringen sker dels med EU-medel och dels med hjälp av sponsorerna Mariehamns stad, Alandica, Viking Line, Eckerölinjen, TallinkSilja, Havsvidden, Silverskär, Käringsund Resort & Conference och Geta kommun. Heder åt dem, arbetet med att locka nya besökare till Åland hör till det viktigaste av allt vi gör. Alla vinner, nya människor och nya möten skapar spänst både i intellekt och ekonomi.

ÅCB riktar sig mot alla; nuvarande ålänningar, utflyttade ålänningar, företag, föreningar, skolor, förbund etc. Alla är viktiga i marknadsföringen av Åland som en unik mötesplats. När det gäller konferenser är det dessutom väldigt viktigt att ha en kvalitetsstämpel som Åland Convention Bureau, många arrangörer kräver det för att alls vara intresserade.

Argumenten för att lägga små och stora möten till Åland är många. Tillgängligheten är stor, det finns många sätt att resa på. Det är nära till allt, dessutom oftast på gångavstånd. Mötet syns i vardagen, något som är viktigt för alla som någon gång ställt till med konferens. Åland är en grön ö i ett blått hav och därmed ett hållbart mål. Vi är dessutom demilitariserade och neutraliserade vilken nästan inget annat samhälle är. Åland är en unik ministat med massor av historier att berätta. Fredens öar är en slogan vi är ensamma om. Här finns arbetsro, tid för tankar och visioner och massor av ren luft och friskt vatten – något som absolut inte är självklart i stora delar av vår värld.

Möten skapat nätverk både våra gäster och oss själva till fromma. Det finns några väldigt goda exempel på det och ett ska jag lyfta fram i morgon då det ska handla om champagne. Där har i det tysta ett jättejobb gjorts av gänget på Silverskär.

Jag har även tidigare suttit på några extremt intressanta föreläsningar och träffar i just sjöfartsmuseet; till exempel:

När Ålands förvaltningsdomstol fyllde tjugo år.
Hur man bygger höga hus av trä.
När nationalekonomen Edvard Johansson gav prov på en skön och positiv syn på tillståndet för Åland.

Tiina Björklund har skapat struktur i det komplicerade arbetet med att locka nya konferenser till Åland.
Chefen för Ålands museum, Hanna Hagmark-Cooper, levererade som vanligt en väl grundad och vältalad syn på hur sjöfarten skapat det Åland vi känner i dag. Det har hon gjort förut, till exempel i Olztyn i Polen i fjol.


Kommentarer

Populära inlägg