Johan Ekblom var först

I det tysta har en nautisk märkesdag passerat. Det hände sig i söndags och det var då precis etthundrafemtio år sedan Johan Ekblom tog ett litet steg för världen men ett jättekliv själv. Han var den förste ålänningen som började segla över den väldiga Atlanten.

I den berättelsen gömmer sig många likheter med hur jag själv gärna ser på Åland och ålänningarna i dag. Ekblom var bara tjugofyra år då det hände och han saknade dessvärre kaptensutbildning. Självförtroendet var det emellertid inget fel på och han förde sin bark Preciosa med säker hand först till hamnstaden Grimsby på den engelska östkusten. Där säkrade han sin följande last som bestod av kol till Kuba. Så långt hade ingen ålänning seglat tidigare men tack vare sin nya kronometer och insikterna i astronomisk navigation såg tjugofyraåringen inga problem i utmaningen. Han valde att se möjligheterna istället för hindren. Precis som Viking Line, Eckerölinjen, Optinova, PAF, Posten, Carus, Alandiabolagen, Lundqvistrederierna, Crosskey, Ålandsbanken, Godby Shipping och många många fler som är ute och vinner kontrakt på den internationella marknaden.

Lastningen i Grimsby tog lång tid och när man äntligen var klara rymde två man ur besättningen. Inte heller då blev vår kapten rådlös utan letade reda på sina gubbar och släpade tillbaka dem till fartyget. Preciosa avgick den 4 januari år 1865 från England och nådde Kuba den 1 april då man ankrade upp på Havannas redd. På vägen passerades exotiska platser som Karibiska havet och Mexikanska gulfen, båda besegrade av en tjugofyraåring med en ny kronometer och ett huvud på skaft.

Tack vare förebilder som Johan Ekblom har vi i dag modet på Åland att marknadsföra oss i utlandet. Som till exempel dvärgen Silverskär som uppvaktade jätten Veuve Clicquot och har fått dem att investera tungt i den åländska skärgården. Det handlar om äventyrslusta och en GDG-filosofi; Går Det så Går det.

Allt detta och mycket mer lär man sig genom att besöka Ålands sjöfartsmuseum, en skattkista med information om mod, intelligens och köpmanskap.
Johan Ekblom var en av de allra modigaste ålänningarna. Han förde för exakt etthundrafemtio år sedan befäl på barken Preciosa som korsade Atlanten som första åländska fartyg. Senare återvände Ekblom hem och bosatte sig i Eckerö, gifte sig med Carlona Sofia och fick dottern Olga Lindell.

Så här presenteras Johan Ekblom och hans fartyg och utrustning. Bara den historien är värd ett besök.
En av världens två bevarade piratflaggor finns också bevarad i museets omfattande samlingar.
Vill man bjuda på något alldeles extra kan man äta middag i Herzogin Cecilies salong. Här satt dess kapten och hans fru och grubblade över sitt öde då man grundstött i England och blivit den tidens Costa Concordia. Längst till höger museichefen Hanna Hagmark-Cooper som kan den åländska sjöfartshistorien på sina fem.
Kommentarer

Populära inlägg