Lutfiskens tid är nu

Här har man i snart femtio år gått runt och trott att lutfisk är julens fisk och att den ska förtäras med vitsås och kryddpeppar i sådan omfattning att okonfirmerade inte borde försöka. 

Så kom efterjulen år 2015 och jag snubblade över receptet på lutfisk sådan den egentligen borde tillverkas. Man slår till dagarna kring Tjugondag Knut då lutfisken i butikerna är som billigast. 4,95 euro per kilo var noteringen på Sparhallen. Inhandla också rejäla mängder med ärter, ÅCA-smör och ordentliga sidfläskskivor.

Tärna fläsket och stek det ganska tufft, det ska vara mycket smak i det. Skölj lutfisken ordentligt och ugnslaga den i 200 grader i 45 minuter. Koka ärterna och förvandla de små rackarna till puré, gärna med hjälp av en vanlig stavmixer. Och salt förstås.

Lägg upp en rejäl bit lutfisk på tallriken följd av mycket stekt fläsk, ärtpuré och skölj, just det, skölj över det skirade smöret. Salta tills du är nöjd och peppra ungefär som vore det vitsås och du konfirmerad.

Njut eller gråt eller le eller gör vad du vill för precis så gott blir det!

Håll till godo. Det här receptet kan ni betrakta som ert eget. Liksom tidigare delgivningar i form av hur man tillverkar Biff Rydberg och steker den perfekta strömmingen. Generös, det måste man vara när det gäller mat! Och kanelbullar självklart!

Kom förresten ihåg att kasta ut granen i dag, det är ju faktiskt Tjugondag Knut och då SKA julen ut. Bor du i Mariehamn eller på Solberget eller i Kalmarnäs eller i Godby plockar vi upp den i morgon kväll!
Så här nöjd är en man i snart sina bästa år över en rejäl portion lutfisk. Foto: Mille.

Kommentarer

Populära inlägg