”Offa”, du fattas oss

Han var alltid på plats bland de första när IFK Mariehamn spelade hemmamatch. Rolf ”Offa” Bergman kom med sitt sittunderlägg och satt oftast på samma plats på Wiklöf Holding Arena. När IFK mötte KuPS i söndags såg jag honom aldrig men tänkte inte mer på det. Det är ju alltid mycket folk på plats så det är lätt att missa någon.

Senare kom förklaringen. Rolf ”Offa” Bergman hade dött dagen innan matchen.

I dag är det match på nytt då FC KTP kommer på besök till Mariehamn. Jag kommer med extra stor saknad att se på stolen där Offa brukade sitta. Med honom försvann en stor del åländsk idrottshistoria.

Offa Bergman blev 82 år gammal (född 1932) och har följt den åländska fotbollen sedan starten. Han var visserligen blott en förväntansfull glimt i sina föräldrars ögon år 1931 då den första dokumenterade matchen spelade på Bomarsunds borggård – Sunds IF slog IFK med 4-3 efter 2-2 i halvtid. Denna lilla brist skulle han ta igen med råge senare.

I boken ”Ålands Idrott. Historien om en ö och dess hjältar från 1897-2012” nämns Offa Bergman på några ställen. Han var en idrottsentusiast av det riktiga virket och var med överallt. Som till exempel när det spelades bandy på Åland. IFK ställde till och med upp i distriktsserien och kunde flyga till matcherna i Finland vilket väckte enorm uppmärksamhet. Framgångarna var kanske inte väldiga men skoj hade man!

Ändå. Det var som fotbollsspelare som Offa blev känd på riktigt. Han spelade för IFK på den tiden som IF Finströmskamraterna (IFFK) utgjorde Fienden och derbymatcherna lockade tusentals åskådare. År 1955, då Offa var tjugotre år, nådde rivaliteten mellan lagen helt nya höjder. Fram tills nu hade IFK i stort sett dominerat allt (efter den famösa förlusten mot Sunds IF i Bomarsund) men finströmarna drog sig inte för att utmana. I potten låg en plats i den finländska förbundsserien dit båda lag desperat ville nå. En het julidag skulle det avgöras vilket av de två åländska lagen som skulle få kvala till förbundsserien. Det blev IFFK som efter en hisnande match vann med 2-1 efter direkt avgörande insatser av IFFK-målvakten Folke Woivalin som stoppade i stort sett allt. Dessvärre skadades han samtidigt och fick aldrig vara med i det fortsatta kvalet där IFFK föll mot Turun Pallo med 3-5.

Offa Bergman lät sig inte nedslås av denna nesliga förlust utan ordnade själv revanschen året därpå. Lagen möttes i cupfinalen och med bara sekunder kvar av matchtiden gjorde Offa 4-3 till sitt kära IFK!

Offa var på senare år mer känd som domare. Ingen ålänning och få i världen har dömt fler fotbollsmatcher än vännen Offa. Han hörde till dem som hellre sade ja än nej och därmed höll föreningslivet levande.

I dag saknar vi Offa och vi är tacksamma för den tid vi haft honom till låns. Mina tankar går till hans familj och vänkrets som nu måste fortsätta sina liv utan denne lågmälde, förnuftige, kunnige och alltid framåtriktade hedersman. Tomrummet smärtar men minnena lindrar och vinner. Det hoppas jag IFK också gör i dag, det är Offas livsverk värt.

Ses på match. Den börjar 18.30.
Rolf ”Offa” Bergman finns inte längre bland oss på Wiklöf Holding Arena i samband med IFK:s hemmamatcher. Men var så säkra, han följer med vad som sker från sin himmel. Om han inte är upptagen med att döma matcher, måste tilläggas. Sankte Per har fått en klippa att luta sig mot. Bilden är lånad från Nya Åland som intervjuade honom i samband med ett lårbensbrott för några år sedan. 
Bandy var en populär sport på Åland på 1940-, 1950- och 1960-talen. Den här bilden är från skarven mellan 1950 och 1960 och föreställer IFK Mariehamns elva. Stående från vänster Rolf Malmén, Gunvald Danielsson, P-E Wickström, Birger Dahlman, Erik Dolke och Rolf ”Offa” Bergman. Knästående från vänster Ove Kalm, Ole Söderdahl, Jan Magnusson, Göte Ekström och Hans Holmström.

Kommentarer

 1. Tack Jörgen för den trevliga texten!

  SvaraRadera
 2. Tack. Otroligt fint skrivet om min älskade morfar. Han fattas oss ��

  SvaraRadera
 3. Jenny Luotonen8 maj 2015 kl. 23:21

  Tack! Din text var oerhört rörande för oss. Precis morfar Uffa upp i dagen. Han fattas oss oerhört <3

  SvaraRadera
 4. Tack för en fin och rörande text om morfar! <3

  SvaraRadera
 5. Varmt tack Jörgen för de fina orden om vår älskade pappa Uffa!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg