Till minnet av Indian Silver

Indian Silver är egentligen den enda travhäst jag haft ett slags förhållande till. Jag blir påmind om det när nya åländska stjärnskottet Jeppas Maxi får rubriker som en av trav-Sveriges intressantaste kusar just nu. Det blev också extra tydligt när ”Indianen” faktiskt blev frimärke som utkom den 1 maj – samma dag som årets första Ålandstrav ordnades.

Indian Silver var hästarnas häst i brytningen mellan 1900- och 2000-talet. På sextioen starter vann han tjugofyra, blev tvåa tolv gånger och fick sju tredjeplaceringar. Dessutom deltog han i Elitloppet två gånger och på det byggde jag mitt förhållande till Indian Silver. Jag ryckte ut som fotograf till ett av de två Elitlopp som indianen deltog i, tror det var år 1998. Jag minns inte vad han slutade men jag glömmer aldrig upplevelsen, människorna, hästarna och spänningen. Det var oerhört och fantastiskt att stå i den inre cirkeln och fotografera och få förstahandsinformation och vara med.

Indian Silver tävlade nästan bara i Sverige men deltog också i Elite Rennen i Gelsenkirchen, Momarken Grand Prix (Norge) samt Copenhagen Cup. Indianen blev känd över hela världen och i fylliga historiken ”Hundra år i hästväg” berättas om en grupp traventusiaster som kom till Åland ändå från USA tack vare Indian Silver och hans ägare, familjen Sundman, på Vårdö. Segertåget i Sverige var dessutom ett frö till att Åland senare kunde ansluta sig till ATG-systemet vilket är ett av skälen till att travsporten fortfarande står stark i landskapet.

Indian Silver dog år 2009 i en ålder av sexton år. Han har i dag etthundrafyrtio svenska avkommor som sprungit in 10,3 miljoner kronor. Indianen själv drog in 6,3 miljoner kronor under sin karriär som nu finns bevarad för eftervärlden i form av frimärke. Bra jobbat Indian Silver!

Indian Silver blev frimärke, signerat Staffan Nylander.



Kommentarer

Populära inlägg