Båtutflykt i Saltvik

Ibland kan det vackra finnas rakt framför ens näsa utan att man ser det. Den upplevelsen hade jag i lördags då vi firade vännen Chris med att köra runt i Saltviks skärgård tillsammans med Johan Mörn. Det var inte första gången jag var där men nog första gången jag åkte runt som ungefär en turist. Det gav mersmak!

Vi började från Skatan, där båtarna till Silverskär går från, och körde sedan ut och runt och mellan och in i vikar, sund och fjärdar. Om man bara vet var grynnorna ligger blir det en spektakulär utflykt där man ibland kan sträcka ut handen och känna tallstammarna och bergen som passerar. På Kökar skulle man antagligen kalla denna skärgård för skog – självklart mest av avundsjuka.

Saltviks skärgård är inte bara vidunderligt vacker, den bär också en historia som tål att berättas. Här har det krigats och sågats och fiskats och jagats och – levts. Vi åkte till Sviskär och såg den fina eremitstugan som lockar till eftertanke och stillhet, vi var till det nya fiskelägret på Östra Klobben som nästa år ska stå redo för en helt ny grupp av turister och vi avslutade på Kråkskär som bara i sig är värd sin egen historia. Har man turen med en van guide, som vi med Johan Mörn, vet han också var det växer konjaksflaskor i den bördiga skärgården!

Vill du testa något nytt i sommar, slå Johan en signal. Det är du värd och det är Saltviks skärgård värd. Du åker hem både klokare och lugnare!

Chris fyllde femtio för någon månad sedan och firades av denna dag. Här blev han lite nervös och trodde det skulle bli klättra av.  Jepp, det är samme Chris som var med i squash-ÅM för inte så länge sedan!
Den gamla sågen nedanför Kvarnsjön. Här sågades 2.500 stock varje år med hjälp av det vatten som sipprade ut från Kvarnsjön. I dag är sågen nedlagd men sjutton familjer får fortfarande sitt färskvatten från den djupa insjön.
”De såg och såg men varthän de såg, blott såg vid såg de såg”, som Elias Sehlstedt i tiderna skaldade om Sundsvall. 
Eremitkojan som hör till Silverskär är välbyggd och mycket fin. Platsen heter Sviskär. 
Fikapaus i solen. 
Den här idén vann förstapris i Skraknästet häromåret. Östra Klobben är namnet och planen är att bygga ut flera stugor och sälja en helhetsupplevelse på fiskeläger till stressade storstadsmänniskor och andra intresserade. 
Kråkskärskojan.
Skärgården som hör till Saltvik är både storslagen och småskalig samtidigt. 

Kommentarer

Populära inlägg