Stephan, dags att skämmas

Tack vare allt skräp jag genom åren läst har jag byggt upp en inre skyddsmur som klarar det mesta. Ändå blir jag överväldigad av den dumhet, intolerans och elakhet som ryms i det brev som en man vid namn Stephan (med ph, som i sophink) Toivonen i dagarna skickat ut över Föglö. Brevet är så till den milda grad rasistiskt och ängsligt att det är för mig en gåta om ingen rättsvårdande instans hanterar det. Eventuellt är det en fråga för sjukvården för en människa som skriver sådana ord kan omöjligt må bra, än mindre ha räknat in alla hästar i hagen. Brevet rymmer fördomar så kompakta att de är omöjliga att bemöta. Dessutom är det illa skrivet och gement tänkt. Så här står det på ett ställe:
”En aktiv flyktinginvandring kan sägas strida mot andemeningen i självstyrelselagen. Ålands status, svenska språket och kulturen skyddas av internationella garantier. Därför är det fel att aktivt ta in personer med andra språk, annan kultur, andra sedvanor och helt annan religion.”
Detta är så genuint bedrövligt att det på en skala från ett till hundra stiger till minst tusen. För vem ska tolka vad som är andra språk, en annan kultur, andra sedvanor och annan religion?! Är det rasist-Toivonen själv? Kyrkan? Ålands kulturdelegation? Och med vilken rätt hävdar skribenten att något står i strid med ”andemeningen i självstyrelselagen”? I brevet nämns också ”blonda och blåödga” som ett slags föredöme vilket är direkt nazistiskt i sitt upplägg – förutom att det är felstavat. 

Det skulle gå att skriva mycket om brevet som ni kan läsa i sin helhet längre ner på sidan. Jag nöjer mig med att förundrat fråga: Hur kan man se sig själv i en spegel efter att ha skrivit det?

Jag har tidigare berört dessa skogstroll som i likhet med Stephan Toivonen försöker stoppa utveckling och backa samhället tillbaka till stenåldern. Samhällsbygge kräver nya influenser, nya idéer, internationella erfarenheter och en förmåga att säga ja, inte nej. Så har Åland skapats och utvecklats. Nu är det på riktigt dags att visa rasister och nazister att samhällen inte byggs med hjälp av ängslighet, rädslor och lögner.

Tingesten på bilden är en hjärna. För att utveckla en rasisthjärna, den längst ner till höger, krävs många års tålmodigt avelsarbete där det är viktigt att alla inblandade är släkt med varandra, ju närmare desto bättre.
Detta är så urbota elakt och korkat att alla ord egentligen är överflödiga. Ändå måste det slås fast att...
...det är rasistiskt och nazistiskt och andas en människosyn som jag faktiskt inte trodde fanns på Åland.
 

Kommentarer

 1. Nej det är du som ska skämmas Jörgen som använder meningslösa invektiv som rasist när andra inte har samma menlösa stångpunkt som du. Toivonen har rätt. Det är galenskap att importera folk från andra sidan jordklotet bara för att det är trendigt. Alla ålänningar har fel "människosyn" då t.ex. finska inte är ett officiellt språk. Man kan fråga sig vad Jörgen (med JÖ som i pellejöns) har för kvinnosyn då alla i europeiska länder med hög invandring har råa våldtäkter skjutit i höjden. Det är inte bara kvinnor som drabbas, utan även unga män.

  SvaraRadera
 2. Jag av slutade intervjun med TVn igår ungefär med orden: "Jag hoppas att vi i framtiden kan diskutera även så svåra frågor som flyktingmottagning från alla olika sidor och med alla olika argument, och att vi kan förstå att andra människor har olika åsikter i frågan utan att vi för den skulle behöver kasta invektiv efter dem." Hur man kan tro att de skall gå att integrera personer (och att vi skall låta integrera) från annan kultur, men annan religion, med annan kvinnosyn och med annan historia när man inte ens kan hantera det fenomenet att en fd "granne" skriver under ett brev med andra åsikter? Och det märkligaste är ju att ju mer öppen och tolerant man påstår sig vara desto svårare verkar man ha med personer som framför avvikande åsikter. JP, du har en mycket lång väg att vandra innan jag ser dig som tolerant, tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Go Stephan!! Du har många som står bakom dej. Jörgen bara gör sig själv till ett skämt.

  SvaraRadera
 4. Men det är ok om invandrarna är 50+

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg