I morgon är framtiden här

Inget går upp mot examensdagen. Det är kvittot som bevisar att jobbet är gjort. I går var det studentfest i huset då Mille fick sin vita mössa. I dag är det vilodag och i morgon, då börjar allt på nytt igen.

Högtidligheterna för Ålands lyceums studenter ägde rum i Alandica som är en fenomenal plats för stora händelser. Även denna gång var programmet välplanerat och intensivt. Här fanns studenter som gick ut för femtio år sedan som varit med och byggt företag, sjukvård, politik och mycket mer. Här fanns stolta föräldrar, syskon, släkt, vänner och alla de som i vardagen bidrar till själva livet.

Talen var många och goda men bäst av dem alla var Nora Fredrikson som förmedlade visdomsorden hon själv fått från sina äldre syskon, i stunder av tvivel över den egna förmågan:
”Hörrö, med tanke på hur otroligt många puckon som fått studenten kommer du nog att klara dig du med!”
Tydligare än så kan det inte sägas och jodå, Nora fick också sin vita mössa och avslutade med det klassiska:
”Fy fan vad vi är bra!”
För precis så enkelt är det här i livet. Allt är alltid möjligt bara man tror på sig själv. De etthundrafemtioåtta studenter som vi hyllade i går är allas vår försäkring och garanti gentemot framtiden. De är klokare, starkare, modigare och mer upplysta än jag själv var i den åldern och det är som det ska vara. Hittills har alltid varje ny generation varit lite smartare än den tidigare och inget tyder på att denna tingens ordning ska förändras.

Skolans rektor Marcus Koskinen-Hagman citerade Tomas Tranströmer och de orden satt precis som en smäck:
”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” 
Mina söner på en och samma bild. Zacke (som inte nått så långt än), Jona (som fick sin mössa för två år sedan) och Mille (som var dagens huvudperson). 
Etthundrafemtioåtta studenter på en och samma bild. Dessa nittionio kvinnor och femtionio män är de som i framtiden ska bygga sina hem och vårt samhälle mot en bättre framtid.


Kommentarer

Populära inlägg