Några ord om mitt val

”Jovisst, du är ju trevlig, men man måste ju se vad ditt parti hittar på för nåt också!”

Så sade en vän till mig häromdagen. De orden satte fart på tankarna hos mig. För när jag bestämde mig för Centern var valet absolut inte enkelt. Jag ser mig själv som urborgerlig som tycker folk ska sköta sig själv så länge man kan. Därför gick socialdemokratin bort tidigt. Är fortfarande lite häpen över att ingen tydligare ifrågasatt deras utspel om fri tandvård för alla. Partiet vill höja skatterna (=ge mindre utrymme för människors egen konsumtion) för att bränna pengarna på tandvård åt alla. De som alltså sköter sina tänder ska betala för dem som inte sköter sina tänder. Socialism är aldrig tydligare än så.

Liberalerna gick också bort, huvudsakligen för en till synes genuin oförmåga att fatta beslut. Det är utredning på utredning på betänkande på praxis på bordläggning på kommittéer alltmedan pengarna rinner ut och tiden krymper. Där skulle jag passa in väldigt dåligt.

De övriga partierna är inte lika enkla att välja bort. Alla har sina ljusa stunder och i allt väsentligt en hälsosam syn på samhälle och vardag. Att valet till sist föll på Centern hade mest med laguppställningen att göra. Jag anser att partiet har mer klokskap och fler handlingskraftiga människor än andra. Generellt sett.


Centern är ett parti för alla som vill utveckla det Åland vi i dag bor på till en ännu bättre plats. Det tycker alla dessa nya krafter som också bestämt sig för att gå ner från läktaren och in på plan.


Jag vill leta rätt hellre än fel. Jag vill lämna läktaren för att vara med i matchen. Så sade jag och valde därför det parti som över tid byggt det Åland vi i dag lever i. Det har man gjort med hjälp av en stark tilltro till människans egen initiativförmåga och vilja att ordna sitt liv bra för sig själv. Ibland har Centern också gått vilse, men man har hittat tillbaka till den rätta vägen igen. Jag vill vara med och hålla partiet och Åland på den vägen. Det gör man bara genom att vara med där besluten fattas.


Jag tycker politikernas enskilt viktigaste uppgift är att inspirera och entusiasmera folk att vara delaktiga. Att vara med och bygga föreningar, starta företag, utbilda sig och hjälpa till. Jag har sett stordåd uträttas inom den idrottsvärld som följt mig genom livet. Jag har sett öbor utvecklas över hela världen tack vare sport och den konkurrens som kommer ur tävlan på lika villkor. De erfarenheterna tar jag med mig i arbetet med att skapa ett bättre Åland.

Jag är född i Mariehamn, uppvuxen i Finström, tränad i Jomala och i dag aktiv över en stor del av världen. Nu är jag också redo för att ta ett större ansvar på Åland.

Kommentarer

 1. Om du verkligen menar vad du säger med: "tycker folk ska sköta sig själv så länge man kan" så borde ju Ålands största bidragsparti gå bort ganska omgående? Centern låter inte ens folk själva bestämma vad de skall stoppa i sig.

  SvaraRadera
 2. Jodå, har checkat upp partiprogrammet, du får äta vad du vill, när du vill och hur mycket du vill!

  Det där med bidragsparti är nog inte bara Centerns eget fel. De andra partierna har också varit med på det tåget som i många fall styrs från Bryssel. Det är naturligtvis ett problem men det skapar också möjligheter. Jag tror fortfarande att varje människa mår bäst om man äter lokalt och tänker globalt. Jag tror inte det är rätt väg att transportera köttdjur och grönsaker från andra sidan jorden till våra middagsbord. Jag är gärna med och arbetar för att det mönstret kan brytas. Fast det är bara möjligt om konsumenterna själva vill. Det är alltid de som har makten.

  SvaraRadera
 3. Okej, det står alla fritt att äta vad de vill - men de måste oavsett vara med och betala för de varor Centern vill att de skall äta.

  Alla skall betala för något, vare sig de vill ha det eller inte. Är inte det socialism så säg?


  Att konsumenterna alltid skall ha makten är en fin vision, men så är det inte på Centerns Åland - tyvärr. Hoppas du arbetar för att ändra det!

  SvaraRadera
 4. Det är naturligtvis jordbruksstöden du syftar på. Det är något ingen egentligen vill ha. Alla vill klara sig på egen hand. Ändå har frihandelsorganisationen EU ansett det nödvändigt att finansiera primärproduktionen för att behålla livsmedelsförsörjningen inom de egna länderna. Ungefär på samma sätt som man subsidierar varvsindustri och sjöfartsnäringen. Systemet är inte perfekt men något en majoritet vill ha. Det ska vi försöka ändra på men det tar tid. Och ja, det är jag beredd att arbeta för!

  SvaraRadera
 5. EU är självklart en del av problemet, men det finns hundratals tusenlappar som går direkt från landskapsbudgeten. Dessa kan du som politiker börja arbeta med att flytta från jordbrukarnas till medborgarnas fickor redan på måndag. Men kul att höra, lycka till med att få med partiet!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg