Nya tider inom Centern

Förundrar mig över att ingen av de lokala förståsigpåarna insett det som väljarna klargjorde den 16 oktober. Det är inte längre den gamla Centern som rör och för i den åländska politiken. Det är den nya Centern som vann valet. Av 43 kandidater var hälften sådana som aldrig förr kandiderat. Alla av dem kom inte in, men samtliga bidrog till valresultatet. Tack vare alla dem gick det nederlagstippade partiet segrande ur valet. Centerns anhängare såg det som andra inte såg – att partiet har tagit ut en ny kurs. De inte bara såg det, de gillade det också!

Centern har på många sätt genom historien varit partiet som med avstamp i det förgångna motiverat sina väljare att stanna kvar. Den nya Centern och dess många och entusiastiska partiarbetare har tvärtom tonat ner historien och tagit sikte mot framtiden! Det är på många sätt uråländskt. Traditioner och vanans makt i all sin ära, men det gäller också att anpassa sig till nya förhållanden. Så har företagsvärlden gjort, så gör människor varje dag och så gör nu också partiet Åländsk Center.

Men att byta kurs för ett parti är inte utan våndor. Det finns många ambitiösa viljor bland Centerns kandidater. Det finns mycket kunskap men också mycket tröghet i partiet. Fast framför allt finns ett dynamiskt intellekt och en kamp- och utvecklingsvilja som förenar när debatten är avklarad. I dag finns också en mycket välfungerande partiorganisation och en entusiastisk gräsrotsrörelse. Den utgörs av drygt 3.000 ålänningar som sade ja till förändring.

Dessa fyra kandidater är ett exempel på den Center som inte längre först blickar bakåt, utan framåt. Det finns många andra, närmare bestämt drygt 3.000! 

Kommentarer

Populära inlägg