Valfläsk och många frågor

Om ett parti inför en valrörelse bjuder på Dahlmanskorv på stadens enda gågata, handlar det ju per definition om valfläsk. (Det kom jag tyvärr inte på själv, det var kollegan Denise!) Hur som helst var korven delikat och människorna glada. Frågor fanns det också gott om:

Varför är det så ofta krigsrubriker och bråkstämpel när det gäller ÅHS?
JP: Det där handlar faktiskt bara om en ledningsfråga, från allra högsta toppen och neråt verkar det finnas oklara regler eller i vart fall oklara tolkningar av reglerna. För när det gäller vården kommer det ju nästan aldrig några klagomål, tvärtom. Där jobbar personalen på och patienterna är, som det verkar, i stort sett nöjda och mycket glada (se nertill). Som så ofta verkar ÅHS-strulet, det som syns utåt, vara ett resultat av män med egon och makt och olika åsikter. Det är aldrig en bra blandning. Och så en högsta styrelse som kanske inte varit tillräckligt tydlig med vad som är lämpligt att göra och vad som inte är lämpligt att göra. Ärligt. Nog hade en eller möjligen två farbröder mått bra av ”hårtorken” i samband med det senaste strulet. Sir Alec, var är du när vi behöver dig?!


Konflikthantering á la Sir Alec. Det kallas för hårtorken när han tar i från tårna och förklarar tingens ordning för sina spelare.


(Man ska förstås aldrig dra slutsatser utifrån sig själv men för typ tio dar sedan fick jag en bauta borreliaring på ena låret. Ringde hälsocentralen, fick komma dit en timme senare och var igång med penicillinkursen 30 minuter efter det. Hur det skulle kunna fungera bättre än så, begriper inte jag.)

Varför måste man vara finländsk medborgare för att få åländsk hembygdsrätt?
JP: På grund av föråldrade regler som med det snaraste måste göras om. Medborgarskap i hela EU ska duga för att man efter tillräcklig tid på Åland ska få hembygdsrätt?

Vilken är den viktigaste framtidsbranschen på Åland?
JP: Rätt hanterat kommer besöksnäringen även i framtiden att vara viktig för Åland. Våra öar är unika och förblir unika och något som storstadsmänniskor knappt kan föreställa sig. Fortsätter vi att utveckla det vi är riktigt bra på, kommer också turisterna hit. Sedan är IT-industrin sanslöst viktig för Åland. I det tysta har (minst, det finns förmodligen fler) tre företag utvecklats från noll till världsklass de senaste tio åren. Det är Carus (färjbokningssystem), Crosskey (banksystem) och Paf (nöje och spel på internet). Det är egentligen helt osannolikt att det skulle hända. Men det gjorde det. Jag får på basen av det slå fast att det fortfarande finns mycket fler människor som väljer att göra skillnad istället för att stanna hemma på kammaren och leka med voodoodockor och nålar och skriva sura insändare.


Grönt är skönt! Det gick åt rejält med korv på gågatan i går. Grillmästare var bland andra talmannen själv, Roger Nordlund, Anita Husell-Karlström, Bjarne Blomster och Denise Bergvall.

Kommentarer

Populära inlägg