Det råder bistra tider

Ute faller hösten och kylan och mörkret över oss alla. Inomhus förs intensiva diskussioner kring hur den offentliga ekonomin ska bringas i balans under de kommande fyra åren. Än så länge behöver Åland inte låna för sin drift (vilket de facto väldigt många mycket större länder gjort till regel). Lån är såklart inget annat än en kortsiktig lösning som egentligen bara bankerna vinner på. Riktig samhällsutveckling bygger på samma enkla princip som styr varje hårt kämpande hushåll. Utgifterna ska inte vara större än inkomsterna.

Det där vet alla. Vad man inte alltid är överens om är inom vilka områden man ska spara på dessa utgifter. Sjukvården vill ingen politiker med självbevarelsedrift röra. Skola och barndagvård är långsiktigt dumt att strula omkring med. Återstår sedan... ja vadå? Skärgårdstrafiken? Det betyder i sanningens namn inte så mycket. Tar man hela landskapsbudgeten och lägger den på ett stort bord ser man snabbt att största delen av bordet utgörs av utgifter för ÅHS, alltså sjukvård och omsorg. Den andra stora delen av utgifterna är skolväsendet. Skärgårdstrafiken som så ofta nämns utgör i sanningens namn ingen väldig del av utgiftskakan – men ska såklart ändå ses över!

Det är då man inser att detta inte blir lätt. Fast å andra sidan. Det ska inte vara enkelt, då vore det ju ingen utmaning.

Ha en skön tisdag.

Kommentarer

Populära inlägg