Sjuttio år sedan friheten

Det firas i Europa denna vecka. I går var det sjuttio år sedan Tyskland kapitulerade utan villkor och överlämnade sig i segermakternas händer. I dag är det sjuttio år sedan våra vänner på kanalöarna Guernsey, Jersey, Sark och Alderney återknöt till det fria livet man levde innan den tyska krigsmakten anlände. Det står inte stilla på de öarna i dag. Där lever historien; minnena vårdas och hjältarna hyllas.

Det finns miljoner skäl att minnas varför fred alltid är bättre än krig och varför dialogen alltid måste vårdas. Krig kan annars uppstå snabbt och kräva blixtsnabba åtgärder

Ofta pratas om mod i fält och liknande krigsförhärligande definitioner. Det borde inte vara så. Krig uppstår bara när ängsliga människor får för sig konstiga saker. I Tysklands fall tog det decennier innan Hitlers galenskaper var fullt utvecklade. Hade någon innan haft modet att säga stopp, hade vi kanske sluppit slakten. Mod är inte alltid att säga ja, mod kan också vara att säga nej.

Öarna som i dag firas sina frihetsdagar har jag haft glädjen att besöka några gånger.

Här var det i samband med att Guernsey delade ut sina årliga idrottspriser.

På Jersey höll International Island Games Association sitt årsmöte i fjol somras.

På Alderney var den tyska närvaron starkast. I vart fall i förhållande till befolkningen.

Sark har ordning på sina minnen och mycket annat.

På Åland hyllar vi freden som vi gjort sedan urminnes tider.

Winston Churchill var den som ledde Storbritannien ur kriget och även hade stor del i att USA anslöt och hjälpte till i kampen mot tyskarna.
Med cigarren i munnen och V-tecknet i skick mötte Churchill folket på segerdagen år 1945.
Det var inte lika kul för Wilhelm Keitel som skrev på kapitulationen i Berlin-Karlshorst den 8 maj år 1945. Han var tysk arméofficer och generalfältmarskalk och följaktligen ansvarig för att miljoner och åter miljoner människors liv rann ut på slagfälten över hela Europa.
I Stockholm proklamerades freden redan den 7 maj och då såg det ut så här på Kungsgatan.

Kommentarer

Populära inlägg