Unik chans för hela Åland

I tisdags ägde ett möte rum på södra kajen i Helsingfors som kan förändra och förbättra framtiden för hela Åland. Från åländsk sida deltog Ålands teknologicentrums chef Robert Mansén och projektspecialisten Ralf Häggblom. Ämnet för dagen var ”Åland Demo Feasibility Study Kick-Off” och organisationen som håller i det hela heter Cleen. Det är ett bolag som ägs av den finländska storindustrin som till exempel ABB, Wärtsilä, Fortum och teknologiska forskningscentralen VTT. De har den finländska regeringens öra och tillgång till den inre makten.

Målet för organisationen är att hitta vägen till hela världens framtida utmaning – en hållbar energi. Cleens chef Tommy Jacobson har tidigare lyft fram Åland som en plats där framtida energilösningar kan testas och utvecklas. Nu börjar det närma sig en utredning för att nå ett förverkligande och på sikt göra Åland till Europas svar på sydkoreanska Jeju, ön där allt tas tillvara. På Åland är vi geografiskt avgränsade, vi stiftar våra egna lagar och vi är i framkant när det gäller till exempel vindkraft och flisförbränning. Dessutom får vi snart en ny Finlandskabel som lämpar sig för såväl export som import av elektricitet

Projektet som nu stöds och leds från Cleen passar perfekt in i den åländska strategin att bli ett hållbart samhälle och det stödjer tanken på en grön ö i ett blått hav. Att komma in i kretsar som denna där storbolagen ritar strategikartor mot framtiden är inget som sker automatiskt. Robert Mansén och Ralf Häggblom har gjort ett jättejobb i det tysta bara genom att komma så här långt – de flesta når aldrig så här långt.

Nu är avsikten att inleda en seriös förstudie som ska gå i mål i augusti i år. Först är det förstudien, sedan blir det en detaljplanering och slutligen implementering – om allt går vägen. Den åländska insatsen är liten i förhållande till den utväxling som kan komma. Ingen vet i dag vad morgondagen bär med sig och då gäller det att gripa varje chans att vara med på vågens framkant hellre än bakom.

Jag ser fram mot att höra mer om denna satsning mot i morgon och se resultatet av denna förstudie. Det har aldrig varit bättre förspänt i dag när det gäller att sätta Åland på energikartan.


Det här är en av visionerna när det gäller att hitta framtidens energilösningar för hela världen...
...och då kommer Ålands unika ställning i ny dager... 
...den finländska energieliten när det gäller att skapa nya lösningar har i dag ögonen på vårt landskap som är avgränsat och litet men ändå stort och tydligt – ur lagstiftningssynvinkel. Detta gillar även storbolagen som står bakom projektet.

Kommentarer

  1. Jack Christenbrunn7 maj 2015 kl. 11:08

    Now you are talking!

    SvaraRadera
  2. Bra ÅTC!!! Hoppas nu både politiker och tjänstemän inom landskapsregeringen rakryggat står upp för utmaningen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg