Här pratades det väder!

Landade häromveckan på en väderlektion med själva nestorn i den svenska väderbranschen, meteorolog Lage Larsson. Vi höll till i min favorittlokal Ålands sjöfartsmuseum och arrangör var Ålands sjöräddningssällskap. Det blev en hisnande resa genom väder och vind och mycket mer.

Just i dag är en spännande dag med studentdimission och andra skolfester. Ska man tro den norska vädertjänsten och den danska blir det mulet och cirka tolv grader hela dagen för att klockan sex börja spöregna.

Här är några snabba anteckningar jag gjorde från en intensiv föreläsning:

Klimatförändringen finns på riktigt och innebär aktivare väder i framtiden – mer nederbörd, fler åskskurar och kraftigare vindar. Allt fler tropiska stormar uppstår på platser de inte borde finnas på.

Vi fick också lära oss att det finns cirka 100 olika molntyper varav kanske tio är till nytta för väderprognoser.

Den gamla sanningen att en blek gulgrön himmel betyder stadigt väder stämmer. Liksom att röd kraftfull himmel innebär ostadigt väder. 

Norrsken är inte meteorologi, det sker i atmosfären ungefär en gång per vecka. Att vi inte ser det oftare beror på allt artificiellt ljus som stör.

Lågtryck kommer nästan alltid från Atlanten.

Vädret förändras otroligt av underlaget. Vinden blåser rejält till sjöss, bromsas upp rejält av friktionen på land, vänder då alltid moturs.

På 1970-talet fanns tvådygnsprognoser. Tredygnsprognosen fungerade inte. I dag gör vi tiodygnsprognoser men de stämmer nästan aldrig. Knappa veckan, där går gränsen. Säger någon hur sommaren blir är det bara humbug. Årstidsprognoser är på tärningsnivå. Det råder stor skillnad på land- och havsprognoser.

Timme för timme-prognoser är stora lögner. Det krävs massor av data för att göra prognoser. De flesta appar har för stora rutor (som världen är indelad i) för lokala prognoser. Yr.no är bäst på västkusten. Sämre i Stockholms skärgård och på Åland. Orterna är baserade på gamla amerikanska hållpunkter för kryssningsmissilerna. Sjöräddningssällskapets app är bra. En höjdare! (Fast bara i Sverige.)

Dimma vanligt på Ålands hav. Kommer av kalla nordliga vindar som sveper bort varmt ytvatten. Det kalla vattnet förorsakar därför tät dimma. 

Östersjöns vågor svåra att förutspå pga att det är så grunt. Och ja, det stämmer ungefär att var sjunde våg är störst.

Bymoln är det värsta, där kommer stormungarna, hagelstormar och annat elände. De börjar som lätta och fina stackmoln som sedan drar iväg och blir bymoln. Kan bli sju åtta kilometer höga och drar ner iskylan från himlen. Regn uppstår av ispartiklar högt uppe. Alldeles innan regnskuren kommer uppstår plötsliga vindbyar. Möter man åskmoln ska man styra styrbord, då klarar man sig.

Det kan regna utan vindbyar men det blir aldrig vindbyar utan regn.

Ha en fin lördag!
Några olika molnsorter som är bra att kunna. Om inte annat så för att briljera i samtalet.
Var blixten slår ner beror på massor av olika saker. Vad som finns i marken till exempel. Den är totalt oberäknelig och det enda som hjälper är den gamla beprövade Faradays bur.
Ska man alls ha en chans om man hamnar i vattnet är det bättre att ha kläder på sig än att vara naken.
Lage Larsson i berättartagen. Han är en kunnig och medryckande föreläsare. Timmarna gick snabbt.
När vindar når land vrider de moturs.
Detta visar tydligt hur en sjöbris bromsas upp över land. Lägg märke till den skarpa linjen en bit från kusten.
Det var gott om folk på plats för att lära mer om det väder vi pratar så mycket om men kan göra så lite åt.
När det åskar kan man känna sig lite tryggare genom att lägga ut kopparledningar runtom båten och skapa sin egen lilla skyddsbur.
 Höns överlever orkaner. Inga andra. Man kan på basen av hur många fjädrar som finns kvar avgöra vindstyrkorna! Om just detta är sant eller sannolikt vill jag inte gå i god för.



Kommentarer

Populära inlägg