En amerikansk ikon

Den amerikanska familjen Kennedy har fascinerat en hel värld under en stor del av 1900-talet och efter det. Jag har läst i stort sett allt som givits ut om denna mycket säregna familj och deras drömmar. Det finns också en Ålandskoppling i det hela!

De mest kända är såklart John F Kennedy och Robert Kennedy men inte långt efter i USA kommer Ted Kennedy vars memoarer True Compass var de senaste jag plöjde. Ted var den yngste sonen till paret Joseph och Rose Fitzgerald Kennedy och därmed lillebror till John F och Robert. Ted borde egentligen haft en större roll i historien. Han gjorde mycket gott och tänkte rätt men gjorde ibland fel vilket fick konsekvenser för honom själv och hans karriär. Han förlorade kampen om att bli demokraternas presidentkandidat mot Jimmy Carter 1980. Han tjänade USA länge och väl och levererade 300 antagna lagförslag samt är slagen i tid bara av Robert Byrd och Strom Thurmond.

Ted Kennedy föddes den 22 februari 1932. Han dog i följderna av en hjärntumör som först opererades men 2009 förorsakade en kollaps som skulle bli början till slutet. I memoarerna skriver han starkt om detta och om kampen för att överleva. Den lyckades han inte vinna. Sjuttiosju år gammal dog han den 25 augusti 2009 i Massachusetts, bara två veckor efter att hans syster Eunice Kennedy Shriver dött, och världen blev en brobyggare och pragmatiker mindre. Vid begravningen var inte mindre än fyra presidenter på plats: Barack Obama, Jimmy Carter, George W Bush och Bill Clinton.

Ted Kennedy är en av USA:s mest framgångsrika senatorer. Han blev aldrig president och justitieminister som sina äldre bröder men han levde sitt liv in i det sista.

Kommentarer

Populära inlägg