Storbyggaren om sin miljövision

Den perfekta kombinationen av morgondagens företag kan vara en stor mjölkgård i anslutning till ett jätteväxthus för tomater. Mycket annat också men det är ett bra exempel på att blanda olika verksamheter. Den insikten seglar upp efter några tänkvärda föredrag i samband med det Bioenergiseminarium som Stiftelsen Bergkulla och Högskolan på Åland arrangerade i går. Där fanns gott om guldkorn och mycket inspiration och beslutsamhet och kunskap utöver det vanliga. Åland fick också beröm för sitt arbete med alternativa energikällor.

Först ut var finansiären för dagen, storbyggaren och entreprenören Leif Nordqvist som började 1949 med att släpa blytunga postsäckar från nattbåtarna i västra hamnen i Mariehamn, fortsatte med att skapa ett av Sveriges största byggföretag och i dag ägnar all sin tid åt att bygga ett mönstersamhälle i Bertbyvik. Där är utsläpp förbjudna och fossila bränslen en icketanke. Elen skapas av sol och kretsloppet finns på allas läppar. Stiftelsen Bergkulla är en unik skapelse av en driftig man som vägrar släppa ut något i Bertbyviken ”eftersom jag är född där”. 

Bland det viktigaste man kan göra är att isolera sin hus. Eller som den gamle byggaren uttrycker det:

”Mer än trettio procent av dagens energi går åt till att värma upp dåligt isolerad hus.”

Det är mycket tänkvärda ord. Vi vet väl alla till mans att det kostar mycket och skapar utsläpp att värma byggnader men att täppa till värmeläckage kan ofta vara enklare än man tror.

Efter den tänkvärda inledningen gick programmet vidare och hade till viss del fokus på biogas som är en resurs som i vart fall hittills inte tagits särskilt väl hand om. Inte så underligt egentligen, det föreligger en tydlig samverkan mellan priset på olja och viljan att arbeta fram alternativa energikällor. Just nu är tiden mogen. Oljeberoende står folk upp i halsen och tömmer dessutom plånböckerna. Därför kunde kopplingen mellan en djurgård och ett växthus mycket väl vara nyckeln till framtiden. Detta fördjupar jag mig i i morgon.

Energifrågor är för övrigt något som upptar i stort sett hela EU just nu. Det skrev jag om efter det stora Alde-mötet på Irland och efter att ha lyssnat till Karl-Henrik Robér som kom till Mariehamn och visade på nödvändigheten att bygga hållbara samhällen utan att någonsin släppa fokus på ekonomin. Det är där fokus måste ligga. Den gröna rörelsen baserade sig ursprungligen på ideologiska argument. I dag är det inte lika enkelt, i dag måste finanserna och miljön följas åt.


Leif Nordqvist visar hur han vill bygga sin miljöby i trakterna där han en gång föddes.
Solhuset heter denna skapelse på vars vägg det står ”Solen livets källa”. Panelen är obehandlad gran som håller i fyrtio år. ”Om man målar den håller den i tjugo...” Jodå, Leif Nordqvist har byggt huset själv tillsammans med sina kusiner, ”jag har många sådana på Åland”.

Kommentarer

Populära inlägg