Grattis Chuck, 90 år i dag!

Vad passar bättre så här dagen före Alla hjärtans dag än att hylla en av världens riktiga hjältar. I dag fyller nämligen general Chuck Yeager nittio år! Som yngre ville jag länge bli pilot men blev så småningom för lång för att passa in i moderna cockpits. Min fascination för yrket har ändå hängt med och blev inte mindre efter att ha läst Tom Wolfes bok Det rätta virket om stridspiloten Chuck Yeager som var den förste människan att krossa ljudvallen och den första att flyga snabbare än Mach 2. Chuck Yeager är en sådan som gör att utvecklingen går framåt. När han bröt sig igenom ljudvallen 1947 visste ingen med säkerhet vad som skulle hända. Ändå gjorde han det och har fortsatt i god stil att bryta ny mark. Fast i dag gör han det lite stillsammare med hjälp av Twitter! Och jodå, visst har han egen hemsida också.

Det kan te sig som litet i sammanhanget men världen behöver alltjämt folk som går före, som testar gränser och som blir förebilder. Chuck Yeager fyller alla kriterier. Tror ni inte, läs boken som finns i välsorterade bibliotek eller på Amazon. Ni blir inte besvikna.

Nu bär det av på bioenergiseminarium! Där är också behovet av föregångare och brytare av ny mark stort och nödvändigt.

Chuck Yeager med sin Bell X-1 som tog honom förbi ljudvallen och till en hastighet om Mach 1,06. Det var i precis alla avseenden en bedrift utöver det vanliga.

Kommentarer

Populära inlägg