Hatten av för samerna

Är man liten gäller det att ha många kompisar. Dels blir man starkare och dels har man skojigare. Två exempel på små regioner med stort självförtroende är Åland med snart nittioettårigt självstyrelse och Sameland som vi hyllar i dag. I dag är det nämligen samernas nationaldag. Den firas sedan 1992 och högtidlighåller minnet av den allra första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Det var för övrigt vid ungefär samma tid som ålänningarna kämpade för en återförening med Sverige. Sedan dess har samerna oförtrutet kämpat för sitt land och sina rättigheter, än så länge dessvärre med mindre framgång än ålänningarna. Därför ska vi på Åland aldrig glömma bort själva grunden för vår självstyrelse. Det finns nämligen de som aldrig fick den.

Samernas nationaldag firas i hela Sameland och den färggranna flaggan hissas överallt. Även på denna blogg! Skulle jag kunna skulle jag också dra en jojk, för de är de värda, samerna.

Det finns det även andra som tycker. År 2010 hyllade till exempel sökmotorn Google samernas nationaldag genom att sätta ett samiskt tema på sin logotype.


Så här ser samernas egen flagga ut, den som skapades 1986. Samerna för en hård kamp för att synas i en värld som tolererar allt färre minoriteter. Deras kamp är därför också Ålands. I dag firar vi samernas egen nationaldag.

Här är samernas egen nationalsång:

Kommentarer

Populära inlägg