Av längtan till schack

Ni såg väl Skavlan i fredags. På plats var en otrolig kvinna vid namn Judit Polgár. Hon är ungerska och världens främsta kvinnliga schackspelare. Hon har slagit Karpov, Kasparov, Spassky, Smyslov, Topalov, Anand, Ponomariov och många andra världsstjärnor vilket är bragder i stort sett omöjliga att begripa. Hennes spelstil beskrivs som aggressiv. Själv säger hon att spelet ju går ut på att fälla motståndarens kung varför det är klokt att koncentrera sig på just det.

Fast att hon blev en gigant inom schacket var inte bara hennes egen förtjänst. Hennes far bestämde sig i ett tidigt skede i Judits och hennes två systrars liv att göra tjejerna till just schackspelare. Det lyckades. Judit är bäst men syrrorna ligger inte långt efter.

Själv har jag också från tid till annan varit rätt besatt av sporten och vill med jämna mellanrum återuppta spelandet. Fast först måste jag ro lite till.
Judit Polgár är i dag mor till två barn men också världens främsta kvinnliga schackspelare. Hon blev stormästare vid femton års ålder och nådde som bäst en rating på 2.735 poäng!


Kommentarer

Populära inlägg