Surrealismens ledare

Denna vecka går i franskans tecken. I dag uppmärksammar vi surrealismens andlige fader. Surrealismen startade i Frankrike på 1920-talet och spred sig snabbt över världen. Dess skapare och främste företrädare André Breton föddes den 19 februari 1896 i Basse-Normandie (inte långt från där jag är i dag). Han tog sin konst på stort allvar och beskrev den så här: ”Ren psykisk automatism, med vars hjälp man söker i tal, skrift och på annat sätt återge tankens verkliga funktion. Det innebär tankens diktamen under frånvaron av all förnuftskontroll och alla estetiska och moraliska avsikter.” Kanske inte glasklart men absolut inte trivialt.

Vill man översätta det till nysvenska är det enklast att försöka beställa mat åt fem personer (som alla vill ha olika) på ett värdshus där man är övertygad om att alla andra språk än franskan är överflödiga. Det är surrealistiskt på riktigt...


André Breton (1896-1966) var den franska surrealismens andlige ledare. och främste teoretiker. Han grundade något som kallades för surrealistiska forskningslaboratorier vilket i dag närmast kan beskrivas som den tidens messaspalter.
Kvinna och fågel heter den här skulpturen som finns i Spanien och är gjord av Joan Mirò.

Kommentarer

Populära inlägg