Hejdå mitt kära utskott

I går var det sista gången som finans- och näringsutskottet (FNU) möttes före valet den 18 oktober. Det är en fyråårig era som tar slut och det känns såklart lite konstigt. På plats var utskottsklipporna Mika Nordberg, Karl-Johan Fogelström, Mats Perämaa och Annette Holmberg-Jansson vid sidan av mig själv. Brage Eklund hade denna gång förhinder och kunde inte delta medan Tony Asumaa prioriterat annat än att sitta i utskottsmöten.

Gårdagens ämne var ett nytt kollektivavtal för landskapets drygt tvåtusen anställda. Utskottet sade enhälligt ja till avtalet som förhandlats fram av landskapsregeringen och som medför blygsamma merkostnader – totalt cirka 600.000 euro per år. Det är såklart mycket pengar men det handlar också om många anställda. Några större löneförhöjningar blir knappast aktuella de närmaste åren, mot bakgrund av det ekonomiska läget i Finland och på Åland.

Att avsluta arbetet i finans- och näringsutskottet är att ta farväl av något som blivit en viktig del av vardagen. Det har varit fyra mycket intensiva år med över etthundra betänkanden och säkert fyra gånger så många möten. Vi har hört representanter från otaliga organisationer och företag. Jag vet inte men jag gissar att vi haft närmare ettusen höranden under dessa fyra år. Vilka jag minns bäst? Svårt att säga men här är några behandlingar som jag minns bättre än andra:

Vårdöbron var ett konstigt ärende. Alla experter och sakkunniga vi hörde var av åsikten att den gamla bron var utdömd och att en ny måste byggas. Detta ignorerade oppositionen i form av liberalerna och Ålands framtid samt regeringspartiet Moderaterna. De satte fingret i luften och ansåg att bron ”nog” skulle hålla. Tur det inte handlade om atomkraftverk, för hur hade man då resonerat? ”Nä, inte behövs det tolv kylvattenbassänger. Det måste räcka med sex...” Några hundratusen euro och ett år senare har alla nu bestämt sig för att lyssna till expertisen och snart ska en ny Vårdöbro byggas.

Alla budgetar var såklart spännande. Det är väldigt definierande att dra upp linjer för det kommande året. Det blev tre stora budgetbehandlingar:

Omställningsbudgeten våren 2012 (för 2013) som jag presenterade så här. Stora budgeten för år 2014 som jag sade följande om. Samt slutligen budgeten för år 2015. Vid sidan av dessa har vi hanterat ett stort antal tilläggsbudgetar och lagstiftningar av alla möjliga sorter – segways, rattfylleri, hållbart skogsbruk, ett grönare Åland, skatter och tusen andra ämnen.

Sammanfattningsvis har jag och mina kolleger i finans- och näringsutskottet haft att hantera oerhört viktiga frågor under dessa år. Vi har bråkat, skrattat, diskuterat och haft oss och jag får för min alldeles egen del säga: Det har varit fantastiska år. Till den som får förmånen att fortsätta detta arbete finns det bara en sak att tillägga: Grattis och lycka till! #världensbästavardag #roligtpåjobbet

Ordförande Jörgen Pettersson tar farväl av finans- och näringsutskottet genom att donera en ny ordförandeklubba till nästa utskott.
Så här såg det ut i utskottsrummet innan gårdagens möte, som blev det sista före valet, öppnade. 
Jag passade på att pensionera den gamla ordförandeklubban på vilket det stod Ålands landsting och Finansutskottet... 
...och ersätta den med en ny med det mer korrekta finans- och näringsutskottet som tillträdde år 2011, efter valet.
Smäcker och fin ligger hen där och väntar på ny ordförande. 
Hejdå utskottsrummet och tack för ett fint samarbete och gott klimat! Det sista jag gjorde innan jag stängde dörren var att skriva ett brev till min efterträdare.

Kommentarer

  1. Ingen bra ekonomisk politik av moderaterna när det gäller Vårdöbron. Bra beskrivning ovan. Tycker överlag att det är Roger och Camilla som fått ta ansvar för landskapets ekonomi, speciellt vid Tehy-strejken. Johan har inte fått någon styrning över kostnaderna i gymnasieskolan och Wille lämpade över kst-reformen på Roger. Lägger man därtill moderaternas omoraliska agerande när det gäller OBS partikassa så blir nog betyget inte godkänt för den ekonomiska politiken. Vi står inför stora utmaningar och många möjligheter kommande period och då krävs ansvarstagande. Till sist så tycker jag du skött ditt uppdrag riktigt bra denna period.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden, de betyder mycket då du som bland annat tidigare finansminister bättre än de flesta känner till verkligheten i samhällsbygget. Ha det bra.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg