BNP-prognos pekar uppåt

Bland de viktigaste egenskaperna som en människa kan ha är att se möjligheterna i utmaningarna. Framtiden är alltid, har alltid och kommer för alltid att förbli lite oklar eftersom den ännu inte hänt. Just därför är det extremt viktigt att förhålla sig optimistiskt till det som komma ska.

I går publicerades Åsub:s stora rapport över konjunkturläget i landskapet Åland. Till skillnad mot de allra flesta liknande rapporter de senaste åren andades denna framtidstro. Istället för ”negativ” som det hett är omdömet nu ”svagt positiv” (för år 2015) vilket är en enorm skillnad i sköra tider. Det beror på en massa saker som landskapet Åland på inget vis har inflytande över men det är också en konsekvens av ett samhälle som uppmuntrar företagande.

När infrastruktur som vård, skola och omsorg är i skick får entreprenörer och företagsledare och jobbare tid över för annat – som att utveckla sig själva och sina bolag. Åland är ett i grunden tryggt och välskött samhälle där företag kan växa och finna nya marknader. Om dessa skrev jag så sent som i går på den svenska Sjöfartstidningens Ålandsbloggen

Bland orosmolnen lyfter Åsub fram att befolkningstillväxten avtar vilket borde åtgärdas. Vi behöver vi fler och det vet till exempel det åländska näringslivet som starkt gått ut och uppmuntrat inflyttning. Inte minst mot den bakgrunden är det viktigt att skapa en vardag som passar alla.

Under de senaste fyra åren har fokus för landskapsregeringen legat på att utveckla det åländska näringslivet och dess möjligheter. Därför pågår till exempel nu slutfasen av bygget av en jättelik fiskodling på land i Eckerö. Därför bygger Paf och Posten ut i syfte att bli ännu starkare i den omvärld vi är så beroende av. Därför har vi möjlighet att satsa på Team Åland.

Med stöd i Åsubs färska prognos kan man med fog slå fast att de fyra gångna årens politik varit hygglig på Åland. Läget är bättre än i Finland men inte lika bra som då vi blickar västerut. Sverige, vår närmaste stora marknad, är en mönsterelev och kan stoltsera medan Europas typ starkaste ekonomi medan Finland fortfarande har det kämpigt.

Nu gäller det, för Åland, att fortsätta kämpa framåt och inte låta alla dessa energitjuvar och framtidsskeptiker ta alltför stor plats i vardagen.


Den som har roligast vinner. Det stämde i går och det stämmer i morgon.
Här är hela Åsub-presentationen från i går


Kommentarer

Populära inlägg