Fulspel om siffror

Jag är såklart oerhört glad över den bromance som utvecklats mellan kumlingebon och oppositionspolitikern Mats Perämaa och Ålandstidningens direktör Niklas Lampi, vänskap är vackert och berikande! Det är alltså inte det som är problemet och skälet till att jag skrev en insändare i gårdagens tidning.

Det som stör mig är det insinuanta och intellektuellt tveksamma sätt på vilket de jämför bokslut med budget inom landskapet Åland. Det är dels genuint osant och dels moraliskt... underligt. Landskapets budget och dess bokslut är helt enkelt inte jämförbara av det enkla skälet att allt man vill göra inte blir genomfört. Precis som i allt annat ekonomiskt liv. Det finns planer som inte går vägen. Så är det i Kumlinge kommun och så är det i ÅTT. Allt man vill sker inte och något av det man inte vill, händer.

Mot den bakgrunden skrev jag följande insändare i dagens Ålandstidning:

Siffrornas tydliga språk 
Ålandstidningens Niklas Lampi gör gemensam sak med kumlingebon Mats Perämaa (Lib) när det gäller att måla morgondagen mörk och tveksam. Jag har under mina fyra år som ordförande i finans- och näringsutskottet konsekvent arbetat utifrån faktiska siffror och kraften i framtiden. Under Mats Perämaas tid som finansminister såg bokslutets sista rad ut så här: 
År 2008: +7,8 miljoner euro (ME). 
År 2009: -21,9 ME.  
År 2010: -10,6 ME. 
År 2011: -13 ME. 
Sedan blev det, tack och lov, regeringsskifte med följande resultat:
År 2012: -3,5 ME. 
År 2013: +2,7 ME. 
År 2014: +2,8 ME. 
Finansminister Roger Nordlund har vänt under- till överskott trots utmanande tider. Det jobbet är långt ifrån över. Massor finns kvar att göra vilket jag lyft fram vid många tillfällen både i bloggen och i lagtingets talarstol. Fast den verkligheten tycks inte intressera herrar L & P som funnit varandra i en dyster dans.

Jörgen Pettersson (C)

Ordförande i finans- och näringsutskottet


Ålandstidningen strök titeln av oklara skäl i den tidning som utgavs i dag. Det är inte oviktigt i sammanhanget att den som har posten i mitt utskott bär ansvar för såväl finans- som näringsområdet (just det är för övrigt ett faktum jag inte riktigt gillar, det blir att man bromsar och gasar samtidigt vilket inte är riktigt lyckligt men det är en annan fråga). Sanning, fakta och verklighet verkar inte vara prioriterade områden på ledarsidan. I en kommentar till insändaren (vilket i sig är osjysst) skriver sedan Niklas Lampi följande:
”Finansutskottets ordförande Jörgen Pettersson ’glömde’ att nämna ett år: 2015. Då är resultatet -12,4 miljoner euro, enligt landskapets budget.”
Detta får mig att treva efter lugnande. Skillnaden mellan budget och resultat är något som lärs ut i högstadiet men inte till ledarskribenter. Därför skriver jag i dag följande tillägg:
Nej, jag glömde ingenting 
Jag skrev i gårdagens tidning en insändare som till etthundra procent baserade sig på lättkontrollerade fakta – boksluten för landskapet Åland. Redaktören Niklas Lampi hävdade att jag ”glömde” resultatet för år 2015, vilket inte är sant. Det finns inget resultat för år 2015 av det enkla skälet att år 2015 inte är över än. Siffran som Lampi nämner är ett budgeterat resultat som inte stämt överens med verkligheten en enda gång av de nämnda åren.
Jörgen Pettersson (C)

Finans- och näringsutskottet

www.jorgenpettersson.ax
Bilden har naturligtvis ingenting med texten ovan att göra. Alla likheter med verkligheten är därmed tillfälliga. #mancrush
Till detta ska läggas att Ålandstidningens ledarsidan även tidigare kallat den nutida klumpsumman för störst någonsin. Det är inte heller sant. Vi är i dag tillbaka på år 2007 års nivåer vilket inte står sig mot den befolkningstillväxt vi haft samtidigt. Mer om det kan man läsa och se på den här länken.

Här skriver förresten också lantrådet Camilla Gunell om olika syner på samma siffror.


Kommentarer

  1. Hej Jörgen!

    Du har helt rätt när det gäller siffrorna. Det som jag försökt lyfta upp är framtiden. De utmaningar som sittande landskapsregering till stora delar antagit i form av beslut eller avtal. Det gäller finansiering av nya EU-programmen, vindkraftsstöd, reinvestering, nya investeringar, jämställda löner, m.m. Min beräkning innebär att kommande regering måste spara eller hitta nya inkomster om minst 25 miljoner under kommande ,oberoende av vilket parti som vinner valet eller ingår i nästa regering. Två senaste regeringar har använt sig av de likvida medel som funnits i utjämningsfonden och hos PAF. Det har varit bra och inget att tjafs om. Debatten borde handla om framtiden och dess utmaningar där ekonomin enligt mig är en av de största. För övrigt tycker jag företagsledarna på Åland i dag gjorde ett fantastiskt utspel i flyktingfrågan.

    Ha en bra dag

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg