Äggande för hela Åland

I dag är det äggets dag vilket (förlåt alla göteborgare) såklart är eggande. Ägg är inget vilket baslivsmedel som helst. Det är allt! Ägg och bacon. Egg Benedict. Maränger. Kakor. Tårtor. Fest. Äggtoddy. Allt kan ordnas med våra fantastiska ägg.

Äggets dag är vi inte ensamma om att fira. Det sker överallt. Kolla in Matklubben där äggrecepten formligen svämmar över. Eller här på Svenska äggs hemsida där man uppmuntrar till att ta en Äggfie på sig själv och ett självporträtterande ägg. #etttilläggvarjedag

Själv äter jag aldrig annat än åländska ägg och inte nog med det. De är alla från Saltvik. Från Löfmans hönsgård i Saltvik kommer 1,2 miljoner (!) ägg varje år. Från Storgårds ägg (familjen Mörn) som ligger intill kommer fyra gånger så många. Trots det är Åland inte helt självförsörjande på ägg. Det är nämligen extremt stor skillnad mellan konsumtionen i lågsäsongens november och högsäsongens juli trots att de fyratusen hönor som finns hos Löfmans värper exakt lika många ägg var dag. Till följd av de stora skillnaderna mellan låg- och högsäsong är det svårt att forma vardagen. Lösningen blir importerade ägg från Finland – långt ifrån lika goda!

Just nu är Åland självförsörjande på ägg. Knäck och njut!


Detta är en annons som sprutar ut goda nyheter och framtidstro! Precis så ska politik och samhällsbygge fungera, tycker jag. Genom att inspirera skapar vi grund för folks idéer att förverkligas. 
Tage Eriksson är ordförande för Ålands producentförbund och kunnigare än de allra flesta om primärnäringarnas villkor i en allt tuffare värld. Tage har ändå valt att hålla en optimistisk attityd gentemot de utmaningar som alltid finns. Här är han på plats vid Löfmans hönsgård i Saltvik.
Här värmer Ålands coolaste gäng upp inför fotograferingen... 
...och här har herrar Runar Karlsson och Tage Eriksson kidnappat varsin höna (de, alltså hönorna, tycktes uppskatta avbrottet i en annars ganska enahanda vardag)...
...och så här fint blev det till sist inför äggets dag som händer i dag! Från vänster Erica Sjöström, Tage Eriksson, Cia Numelin och Runar Karlsson.  
Vackrare än så här är det nog svårt att tänka sig ett leverne. #världensbästavardag

Kommentarer

Populära inlägg