Talet till lyceisterna

”Den bästa debatten hittills!” var det flera av de mer rutinerade partiledarna som tyckte efter gårdagens gig i Ålands lyceum inför alla dess elever. Jag kan bara hålla med. Det var oerhört stimulerande att prata inför unga väljare. Fast också nervöst. Jag minns själv hur in i vassen kritisk jag var som artonåring.

Det blev en debatt som handlade mycket om människosyn och hantering av den enorma flyktingkatastrof som härjar i Europa. Bland dem som kom till debatten fanns Stephan Toivonen som var den som skrev brevet där blonda och blåögda fördes fram som något slags ideal var där och upprepade sitt hot om en polisanmälan. Den har jag tidigare berättat utförligt om.

Förutom den raka debatten om en mängd olika frågor fick vi som stod i panelen sextio sekunder på oss att presentera våra idéer och sedan trettio sekunder för att avsluta det hela. Mina ord föll ungefär så här:
Tack vare Ålands självstyrelse och världens bästa vardag är ni bättre rustade än många andra inför framtiden. Jag önskar jag hade vetat det jag vet i dag när jag stod i era skor i denna skola för några år sedan. Jag var nervös. Det behöver inte ni vara. Möjligheterna är alltid mycket större och viktigare än de hinder man målar upp för sig själv. 
Vi i Centern gör det möjligt för ålänningar att förverkliga sina idéer och nå sina mål. Ni är ett resultat av detta liksom alla de åländska företag som tjugofyra sju är ute och konkurrerar i världen. Åland har alltid levt av och med utlandet. I dag är jag också president för den internationella öspelsrörelsen med verksamhet över hela världen. Jag har besökt massvis av öar som vår och vet därför att Åland är världsklass på precis alla sätt. 
I Europa härjar just nu en fruktansvärd flyktingkatastrof som kräver insatser även på Åland. Vi är redo att välkomna nya ålänningar. Centern är öppenhet, framtidstro, initiativkraft och entreprenörsanda. Precis som ni.
Och avslutningen:
Vi tror på kraften i individen. Jag har sett otaliga exempel på hur framgångar inspirerar andra att bli lika bra och bättre. Detta gäller i företagsvärlden och skolvärlden och i alla andra världar. Konkurrens förbättrar. Centern har över tid byggt ett tryggt, starkt, kreativt och öppet Åland där alla medborgare syns och blir sedda. Därför är ni som sitter här i dag världsklass. Vi har tillsammans och med hjälp av vår självstyrelse skapat ett klimat där idéer blir verklighet! Det är världens bästa vardag och där ryms fler.
Det blev till sist en fullsatt gymnastiksal i Ålands lyceum fast då glömde jag bort att ta en bild. Det här är strax före debattstarten. 
Efter debatten gjordes en snabb opinionsundersökning som jag tyvärr bara kom delad tvåa i. Måste putsa argumenten inför framtiden!
:-)


Kommentarer

Populära inlägg