Djungelfighten nådde Åland

Året var 1974 och jag var nio år gammal då jag första gången kom i kontakt med tungviktsboxningens oemotståndliga dragningskraft. I Kinshasa i Zaire den 30 oktober mötte världsmästaren George Foreman utmanaren Muhammad Ali i en helamerikansk uppgörelse. Jag var kanske inte väldigt påläst men rapporteringen i främst Expressen (antagligen skrivet av Ulf Nilson) väckte mitt intresse. Boxning var och är inte direkt luften jag andas men spänningen när två av världens farligaste män möts i en ring är oemotståndlig.

Matchen som kallades The Rumble In The Djungle var en upplevelse jag aldrig ska glömma. Spelet bakom skulle fått vilken modern spinndoktor och mediastrateg som helst att andas stötvis och få nåt vått i blicken. Det var troligen enklare att räkna ut hur många som inte följde matchen än tvärtom.

Muhammad Ali var egentligen världsmästare sedan år 1964 men fråntogs sin titel år 1967 efter att ha vägrat kriga i Vietnam. Han fråntogs sitt pass och rätten att tävla i de kommande fem åren. Protesterna blev våldsamma, i synnerhet som Vietnamkriget var föremål för en stor del av hela världens avsky. Ali fick därför tillbaka sin tävlingslicens innan femårsperioden löpt ut och ställdes i mars år 1971 mot dåvarande världsmästaren Joe Frazier. Frazier vann tveksamt på poäng och ställde sedan aldrig upp på en returmatch. Istället föll Frazier mot George Foreman efter en våldsam knockout i andra ronden i januari år 1973. Världsmästaren Foreman ansågs nu som världens kanske någonsin främste boxare med slag som kunde golva oxar. I ytterligare två matcher mot andra utmanare visade han ingen pardon utan befäste sin ställning med två snabba knockouter. 

Samtidigt någon annanstans möttes slutligen Joe Frazier och Muhammad Ali i den returmatch som aldrig höll på äga rum. Den här gången var det Alis tur att vinna på poäng och därmed började trummorna ljuda – Ali skulle bli ännu ett offer för den brutale slagmaskinen Foreman. Promotorn Don King, mannen som lyft världsboxningen, tog tag i saken och lovade boxarna fem miljoner dollar vardera om de skulle mötas. Dessvärre hade han inga pengar…

Då dök Afrika och Zaire upp på kartan. Dess diktator Mobutu Seso Seko hade kontot i skick och garanterade prispengarna mot att matchen gick hos honom. Så blev det. Boxarna anlände flera månader innan matchen till Zaire för att vänja sig vid hettan. Ali var till följd av sin militärvägran en superhjälte och hade i stort sett alla på sin sida, åtminstone bland befolkningen i Zaire. George Foreman var ändå storfavorit med sina trettioåtta knockoutsegrar bakom sig vilket placerar honom före legender som Rocky Marciano när det gäller knockutprocenten. Muhammed Ali var dessutom sju år äldre och hade haft det trassligt efter bråket med med sitt hemland.

Matchen som började tidigt på morgonen Zairetid, för att passa amerikanska tv-tittare, började som vanligt med att Ali dansade som en fjäril för att trötta ut sin motståndare. Mot Foreman funkade inte detta utan den råstarke världsmästaren skar av Alis flyktvägar i ringen och började dunka in sina slag, de som normalt sänkte motståndare på ett par tre ronder.

Ali stod pall och i den femte ronden efter slagserier som boxningsvärlden dittills sällan skådat började matchbilden vända. Ali var på väg tillbaka. I den åttonde ronden var det över efter en kombination som skickade Foreman på en resa han aldrig återvände från. Domaren räknade till tio och sjuttiotusen åskådare skrek rakt ut av lycka. Mästaren hade fallit och en annan mästare hade återtagit ”sin” titel som hans land tidigare berövat honom.

Storyn fortsätter efter det men särskilt skoj är det faktum att Ali och Foreman förblev vänner efter denna boxningsmatch inne i Afrikas djungler och jag fick ett intresse som följt mig ända sedan dess. Därför är det också av stort intresse jag följer vårt enda hemmahopp i denna gentlemannasport, Robert Helenius!

Efter att i fem ronder ha blivit svårt åtgången kom Muhammad Ali tillbaka och vann The Rumble In The Jungle mot regerande mästaren George Foreman.
Se detta, du blir inte besviken!

Kommentarer

Populära inlägg