Några minnen från Shetland

Oljeterminalen Sullom Voe är ingen enkel sak att fotografera. Säkerheten är rigorös. Och det är inte så konstigt. Förutom all olja som pumpas upp ur Nordsjön investerar man nu ytterligare miljarder i en helt ny gasterminal. Att döma av detta tar det mycket, mycket länge innan de fossila bränslens tid är över. Det tycker jag ålänningar borde ta vara på
En av mina favoritplatser här i världen är Shetland, den lilla skotska ön som ligger en halv timmes flygtur från Orkney. På Shetland bor James, en av mina bästa vänner och vice ordförande i International Island Games Association som jag leder. Våra minnen tillsammans är många och dagarna går snabbt då vi möts. För några veckor sedan hälsade jag på och gjorde en tour över ön som varit väsentlig genom åren även för den åländska shippingen. Antal besök av åländska tankers till oljeterminalen Sullom Voe kan garanterat räknas i tusentals. Har ni läge, åk till Shetland, dess natur liknar ingenting annat och dramatiken lurar ständigt runt hörnet. Ha en skön lördag!

James i soffan med en utsikt som slår det mesta. I sundet nedanför vardagsrumsfönstret kan man nu och då se späckhuggare simma förbi!
James och Margareth är två fantastiska människor som jag är lyckligt lottad att ha som vänner.
Antagligen händer detta bara på Shetland. Till vänster ser man Atlanten och till höger Nordsjön. Med en bra högerarm kan man kasta en sten från Atlanten till Nordsjön. Alla som inte är landkrabbor fattar storheten i det. 
Detta ser kanske oskyldigt ut men tio meter bakom oss tar klipporna slut och nästa anhalt är det stormande havet trettio meter nedanför.
Tror ni nu då?! 
En sak som inte saknas på Shetland är får.
Shetlandsponnyn finns det också gott om. De är söta på ytan men ampra om man kommer för nära.
Vi åker aldrig någonstans utan att inspektera idrottsanläggningar. Här är en typsik swimmingpool som det finns många av på Setland, finansierade av överskottet från oljeterminalen Sullom Voe.
När NatWest Island Games kom till Shetland år 2005 spelades volleybollen i den här hallen. Den åländska flaggan och de övriga hänger fortfarande kvar. 
Just den här tidningen har ägnar sig åt att leta rätt hellre än fel och landade därmed i Shetland!


Kommentarer

Populära inlägg