Om myten Mata Hari

En av alla dessa människor som fascinerat inte bara mig utan en hel värld är Mata Hari, den kvinnliga spionen som besköts tills hon dog av en arkebuseringspatrull i Frankrike den femtonde oktober år 1917. Vid avrättningen vägrade hon bära ögonbindel samtidigt som hon i en sista gest blåste iväg en slängkyss till sin försvarsadvokat Clunet.

Precis som Barack Obama och några till besökte hon aldrig Åland men historien om hennes liv finns ändå här, där och på många andra ställen. Mata Hari som sköts till döds blott fyrtioen år gammal hann under sin korta tid på jorden skapa underlag för en berättelse som räcker kanske för evigt.

Kring hennes liv har det gjorts filmer med Greta Garbo (1931) och Sylvia Kristel (1985). Gissar att det inte dröjer så länge innan nästa film kommer, varför inte med Julia Roberts i huvudrollen?

Vem var då denna Mata Hari som gjorde sig ett namn som varat ända tills nu utan att egentligen ha åstadkommit så mycket. Sanningen är som vanligt mångsidig men på det stora hela kan man slå fast att hade hon inte arkebuserats så våldsamt hade historien stannat där och där. Trots att att det var ett brinnande världskrig och värdet på människoliv hade devalverats kraftigt hörde det inte till vanligheterna att man sköt ihjäl kvinnor så där rätt upp och ner. Men Mata Hari ansågs skyldig till spioneri mot Frankrike för tysk räkning. Efter att dessförinnan ha spionerat mot Tyskland för fransk räkning... Komplext, sade Bull.

Sanningen kan vara att det handlade om en vilsen och ganska naiv varelse som i ett tillfälligheternas spel befann sig på rätt plats vid fel tidpunkt och därför drogs in i ett spel som skulle leda till det brutala slutet. Om hennes liv och leverne finns det mycket skrivet. Till exempel här där några myter avlivas medan andra får leva vidare.


Ha en bra tisdag!
Så här såg hon ut Mata Hari när hon uppträdde för kungahus och vanligt folk i början av nittonhundratalets Tyskland och Frankrike.

Kommentarer

Populära inlägg