Visit Ålands stora strid

”... så gick beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över.” Jodå, i dag är en dag när det passar bra att inleda med Shakespeares Hamlet. För när allt är sagt och endel är gjort handlar resten som så ofta om framtiden som vi alla är satta att hantera efter bästa förmåga. Backspeglar ska man granska gårdagen i, inte framtiden.

I går kväll gick jag liksom många andra intresserade till Visit Ålands extra stämma där det smärtsamma men nödvändiga beslutet att avsätta den tidigare styrelsen skulle fattas. Inte bara för min egen skull utan också för att jag som ordförande i finans- och näringsutskottet känner ett stort ansvar för att alla de skattepengar som går till Visit Åland används på ett vettigt sätt. Ibland har det kanske varit lite si och så med just den saken, har detta år visat.

Precis som väntat åkte den hårt kritiserade styrelsen ut med badvattnet och ersattes med en ny. Under kvällen som gick sades det smarta saker, dumma saker, elaka saker, snälla saker och allt däremellan. Ungefär som i alla andra samtal som förs mellan folk som träter. I stridens hetta tog några av de inblandade, från båda sidor, till övertoner som fick åhörarna att treva efter skämskuddarna. När allt var över stod ändå faktum klart. Den gamla styrelsen åkte ut med röstsiffrorna 460-70. Om detta kan man tycka vad man vill men segern var inte precis knapp. Att kalla det kupp är bara ett utslag av otur i tankeverksamheten.

Några spridda funderingar kring allt vad som hände:

• Beskrivningen av hur vd-processen gick till och situationen när en kompetent sökande plockades bort leder tanken till medeltiden och värderingar som försiktigt uttryckt inte är särskilt yrkesmässiga. 
• Det politiska partiet Obunden samling har alldeles för många kockar med i hela denna soppa. Detta bevisade Danne Sundman och Christian Ekström mycket tydligt, ur ett intellektuellt perspektiv kanske lite väl avklätt. Uttrycket ”fullständigt vansinne”, som tingens ordning beskrevs som, hör inte hemma i möblerade rum. 
• Den nye vdn som avgick innan han ens börjat har säkert många goda talanger. I sin presentation av sig själv dolde han dessvärre dessa rätt väl med hjälp av fler klyschor än jag trodde var möjligt att rada upp i ett och samma anförande. Jag hade helst velat veta om han kunde finska, något man får tycka vad man vill om men som nog är nödvändigt för den som ska sälja Åland. I dag kommer fyrtiofem procent av turisterna från just Finland vilket man måste förhålla sig till. Som bekant kan man prata vilket språk man vill när man är köpare. Ska man sälja måste man kunna det språk köparna pratar.
• Gårdagens möte får inte ses som ett misslyckande från den ”förlorande” sidan. Demokrati är demokrati och utfallet av en omröstning måste respekteras. Några deltagare aviserade i vredesmod sin omedelbara sorti ur Visit Åland. Jag hoppas dessa entreprenörer och samhällsbyggare tänker om och hjälper till istället för att bromsa. Annars blir alla förlorare.
• Den inköpta mediastrategin var pengar i sjön. Om, vilket hände, en grupp medlemmar i vilken förening som helst kallar till extra föreningsmöte för att rösta om styrelsens fortsatta förtroende, är det inte läge för dimridåer. Då måste frågan hanteras. Dessvärre måste räkningen till konsulten ändå betalas, ty annars blir det rättegång.
• Ska man hantera samhälleliga medel ska protokollen skötas med omsorg och beredningen av ärenden vara god.
• Det var ändå synd att den avsatta styrelsen beslöt sig för att trotsigt vägra presentera vad de gjort när röstningen var avgjord. Nu blev eftersmaken barnslig istället för framåtinriktad. Sak är sak och person är person och det faktum får man aldrig glömma. Ordföranden och vdn har ändå lyft 5.500 euro per månad för att jobba.
• Det får inte finnas ”vi” och ”de” när det handlar om försäljningen av Åland. I den mån det finns olika åsikter borde alla begripa att på riktigt ställa upp på majoritetens beslut. Det finns förvisso system där minoriteten gör vad de vill men sådana har en tendens att falla samman över tid.

Och med hänvisning till allt detta är det dags för en ny passning från de stora diktarna bland vilka ingen med samma pregnans sammanfattat besvärliga situationer som Magnus Elmblad som skrev: ”Hvad helst, som sker, är bäst.”

Nu gäller alltså för den åländska turistbranschen, den nya styrelsen och alla besvikna själar att göra det som i alla tider fört mänskligheten och samhället vidare. Gilla läget, arbeta hårt och njut av framtiden! Gammalt groll har än så länge inte fört med sig något gott.
Denna bild från Jomala djupa skogar har absolut ingenting med Visit Ålands medlemsmöte att göra men jag gillar den och det får räcka med det! 
Det var gott om folk som kom till mötet i Alandica i går kväll. Åttiosju procent av dem röstade för att styrelsen skulle avsättas. Det är demokratins styrka rätt upp och ner.
Stämmoordförande Dan Karlsson hade ingen enkel uppgift men skötte det hela med bravur. Sakligt och framåtinriktat.

Kommentarer

Populära inlägg