Med sikte på framtiden

I går publicerade Åsub sin översikt kring det allmänna ekonomiska läget på Åland och i omvärlden. Det är utmanande siffror byrån bjuder på. För tredje året i följd sjunker i år den åländska BNP:en samtidigt som arbetslösheten stiger till tre komma fem procent. Det går inte att dra någon säker slutsats över vad som fattas det åländska näringslivet men det står rätt klart att sjöfartens framtid (som vanligt) är stadd i förändring. Och att transport, bygg samt Sveriges och Finlands framgångar på exportmarknaderna spelar en viktig roll.

Slutsatsen som Åsub drar i sin rapport är att vi även i framtiden kan förvänta oss svagare tillväxt i näringslivet samtidigt som den offentliga skuldkrisen (Mariehamns stad) och skärpta sparkrav (hela landskapet) gör samhället sårbarare. Detta riskerar bli en självuppfyllande profetia – faller en, faller alla. Därför är den sista meningen i rapporten med myndighetsspråk försiktigt hållen men innehållsmässigt tydlig:
”I ett sådant läge måste minskningen av den offentliga konsumtionen avvägas så att den åländska ekonomin inte tappar styrfart.”
Vill man vara ännu rakare är budskapet följande och riktat till regering och lagting: Spara inte ihjäl oss alla i det pågående budgetarbetet. Se till att företagarna bibehåller och helst stärker sin konkurrenskraft gentemot omvärlden. Om vi inte får fart på näringslivet förvärras situationen och ingen vinner.

Nyckeln till lösningen är självklart inte bara en utan många. Näringslivet är i förändring och det som tidigare var fasta jobb är inte längre det. Det är både skrämmande och inspirerande men i sak något som inte är nytt. Tiderna har alltid förändrats och arbetsmarknaden förfinats, förbättrats och gjorts om. Åsub gjorde tidigare i år en förtjänstfull analys över vad som kan utgöra framtidens jobb, här finns viktiga bitar kring hur framtiden ska hanteras. Till dessa olika yrken bör man också lägga ytterligare en dimension, morgondagens arbetsplatser behöver nämligen inte alls finnas på Åland. Redan i dag är det många ålänningar som med kraften i gott sjömanskap och ordning och reda hittat lukrativa jobb på Nordsjön. Dit borde ännu fler försöka nå.

Ha en fin fredag och en trevlig helg!


När horisonten förefaller långt borta är en bra kikare guld värd. Särskilt när det gäller ekonomiska prognoser och budgetarbete.

Kommentarer

Populära inlägg