Föglö och Argentina

I dag är det etthundraarton år sedan Juan Domingo Perón föddes, parveln som skulle bli Argentinas president och en av världspolitikens megastjärnor och grundare av peronismen. Så långt ostridigt liksom att han avled 1974 i Buenos Aires.

Que? Undrar ni som inte varit med så länge.

Jo, ser ni, ”the time has come the walrus said, to talk of many things...”. På Föglö kyrkogård i Degerby finns en gravsten med namnet Perón som satt fart på fantasin sedan decennier tillbaka. Det finns nämligen de som hävdar att tidigare tullförvaltaren och Föglöpojken Karl Henrik Bruno Perón (född 1864) är far till denne argentinske hjälte och ledare. Tidsmässigt passar storyn då Juan Perón föddes 1895 och det är sant att tullförvaltaren hade lämnat Föglö dessförinnan. Sant eller falskt lär det trätas om härifrån och till evigheten.

Att Juan Perón skulle ha åländska förfäder är självklart svindlande och skulle få i stort sett hela peronismen att skälva. Den bygger nämligen på storyn att den hyllade, och hatade, presidenten var ättling till fattiga italienska invandrare och därmed var dogmatisk i nationalsocialistisk mening. Den historien är inte lika stark om det skulle visa sig att Perón egentligen härstammade från det stolta och höga Norden. Det finns dessutom ”bevis” för att så skulle vara fallet. Han själv lär ska ha medgett det men bett folk tiga och hans hustru Evita lär ska ha berättat det åt folk hon mött. Perón lär till och med ha gynnat den finländska exportindustrin eftersom hans rötter stod att finna i denna del av världen. Som story bär denna i likhet med många andra spår av sanning och lögn och rent påhitt. Precis som i själva livet vi lever.

Vad som är sant eller inte sant ska jag låta vara osagt. Perón får helt enkelt komma precis var som helst i från vad mig anbelangar. Fast med tanke på de krav som i tiderna ställdes på den argentinska presidenten får man väl ändå slå fast att det hade varit underligare om han INTE härstammat från Föglö! Eller ännu troligare, med rötter i Sund – vilket är en lite annan historia!

En som forskat mer än andra i detta är Johan Granlund, läs hans berättelse här.


Är det så här en Föglöpojk kunde se ut? Det finns de som hävdar att Argentinas tidigare president och superhjälte Juan Perón inte alls härstammade från Italien som historien gör gällande utan egentligen är resultatet av en äventyrlig tullförvaltare från Degerby!

Kommentarer

Populära inlägg