Bra jobbat, Reinfeldt

I dag är det tio år sedan Fredrik Reinfeldt tog över som partiledare för Moderaterna i Sverige. (Det kan i och för sig ha varit i förrgår också, uppgifterna varierar lite...) Ändå, detaljerna till trots. Under Reinfeldts ledning har partiet gått från att vara segt och mörkblått till att bli modernt och framtidsinriktat vilket är rätt unikt när det gäller sk högborgerliga partier. Det har såklart inte alltid varit smärtfritt; förändringar är sällan det. Ändå var det nödvändigt att anpassa partiet till verkligheten. Alltför många har försökt göra tvärtom vilket alltid slutar tokigt. Ett parti ska inte bara nöja sig med att hänga med mot framtiden. I uppdraget ingår även att forma den eller åtminstone beskriva vägen dit. Denna partireform ska också ses mot bakgrund av hur svårmanövrerade politiska idéer de facto är. Moderaterna gjorde i Sverige vad Labour gjorde i Storbritannien och vad Barack Obama gjorde med demokraterna i USA. Han och de utmanade gamla sanningar, tog striden, vann anhängare och gick segrande ur slaget.

Nya Moderaterna som de gamla moderaterna valde att kalla sig blev en framgångssaga utöver det vanliga. Partiet och Fredrik Reinfeldt har lockats hålla ihop en fyrpartiallians i två raka maktperioder och tar nu sikte på en tredje. Det blir inte enkelt. Precis som i alla andra områden här i världen innebär varje ny seger ett steg närmare förlusten. Jag hoppas dock att det borgerliga samarbetet fortsätter skörda framgångar i Sverige. Jag hör till dem som tror mer på individens initiativkraft än statens förmåga att lägga sig i medborgarnas liv.


Sverige har under Fredrik Reinfeldts ledning visat stort och växande intresse även för Åland. Han var hit på officiellt besök år 2010 då bland annat handelsfrågor (läs snus), skolärenden och mycket annat avhandlades. Det är viktigt och det är bra. Ålands plats i Finland blir allt svårare i takt med att Sannfinländarna skördar nya framgångar. Därför behöver vi en granne i väster som inte bara i tomma ord bedyrar Åland sitt stöd. Det behövs action också och det har Sverige visat inte minst inom utbildningsområdet där åländska ungdomar i allt högra grad finner sin utbildning och sin framtid på sitt eget språk.

Bra gjort Reinfeldt, lycka till i fortsättningen! Och ha en trevlig helg.

I dag (eller i förrgår) firar/firade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att han suttit tio år som partiledare för Moderaterna i Sverige. Det är värt ett stort grattis!

Kommentarer

Populära inlägg