Prisa FN denna dag

Utan Förenta Nationerna skulle kanske inte världen stanna men det skulle vara en betydligt obehagligare plats att leva på. Tack vare FN har länder utan gemensamma mål, medel eller agendor lyckats komma överens om spelregler som tidigare inte fanns. Tack vare diplomati, tålamod och, jodå, byråkrati är världen i dag en säkrare plats än någonsin tidigare. Folk krigar mindre med varandra. Svälten är långt ifrån utrotad men mindre än någonsin till sin omfattning. Just det arbete får dock på inget vis avmattas innan varenda unge i hela världen vet hur det känns att vara riktigt proppmätt. Fler barn går i skola än tidigare och analfabetismen är följaktligen på sin lägsta nivå någonsin.

Utvecklingen går dessutom skapligt snabbt, alla domedagsvisor till trots. Sedan år 1990 har till exempel fattigdomen i hela världen halverats. Allt detta kanske inte är FN:s förtjänst men det mesta och därför är det i dag helt rätt att hissa flaggan i en hyllning till världssamfundet och i protest mot våld. Den 24 oktober har allt sedan år 1948 varit en högtidsdag över hela världen och ska firas därefter.

Här hemma sammanfaller detta med kyrkans Ansvarsvecka vilken jag, av alla människor, finner mig indragen i. På söndag ska jag göra något jag aldrig gjort förut. Jag ska hålla ett fem minuter långt inpass under gudstjänsten på temat Våldets marknad (Med sikte på vapenhandel och handeldvapen) efter att först ha läst om Josefs bröder för hela församlingen. Gudstjänsten börjar kl. 11.00 och ni är självklart alla välkomna!

Vill man tjuvstarta firandet redan i dag kan man göra som i Sverige och äta en FN-bakelse. Eller så streamar man in Barack Obamas årliga FN-tal, ett tal som den amerikanske presidenten hållit varje år sedan 1946!

Ta hand om varandra denna FN-dag.


Denna symbol förenar en värld kring gemensamma regler och villkor. Ibland har det gått snett men över tid har det blivit fler rätt än fel för Förenta Nationerna vilket på riktigt skapat en bättre värld för oss alla att leva i.

Kommentarer

Populära inlägg