Till minnet av Leipzig

Det finns såklart många platser det vore nice att vara på en dag som denna. Leipzig i Tyskland är en av dem. Där firar man just nu tvåhundraårsminnet av det fältslag som var det största Europa dittills skådat och som skulle förbli det fram till första världskriget. Jag har alltid hyst en svårförklarlig fascination för krig och slag och människor som ställer upp på sånt. Kanske är det vår egen åländska demilitarisering som gör att det förbjudna känna spännande. Slaget i Leipzig bidrog dessutom starkt till att rita om den europeiska kartan då och tills vidare.

Hur som helst. Leipzig var i alla avseenden en avgörande plats och ett ställe där kejsaren Napoleon genomled sin kanske svåraste förlust. I slaget deltog ogripbara en halv miljon soldater som gjorde allt för att bekämpa varandra. Mest framgång i detta mördande hade de allierade länderna som genom segern satte stopp för den fortsatta framryckningen från Napoleon som i sitt eget stilla sinne var övertygad om att hela Europa, inte bara Frankrike, var hans egendom. På hans sida kämpade polacker, italienare och några vilseledda tyskar. De flesta tyskarna och deras vänner ryssarna, österrikarna, preussarna, svenskarna, britterna, spanjorerna och portugiserna gjorde sitt bästa för att trycka tillbaka den galne kejsaren – och lyckades. Man räknar med 110.000 dödade i slaget som var det blodigaste av alla blodiga Napoleonkrig.

Förlusten för kejsaren var kanske inte så underlig. Den franska Grande Armée som stod under befäl av kejsaren himself hade visserligen slagits tillbaka från Ryssland men var ändå segersäkra på det viset som bara tonåringar kunde vara. Jodå, en stor del av hans armé hade nätt och jämnt fått fjun på överläppen. Slaget varade i tre dagar och utgjorde början till slutet på Napoleonväldet. År 1814, ett år senare, tvingades Napoleon abdikera och utvisades till ön Elbe. Senare i livet skulle det bli ännu värre då St Helena, mitt ute i Stilla Havet, blev hans sista boplats här i livet.

I Leipzig firar man såklart detta med stor pompa och minneshögtider vid det nittioen meter höga monument som restes för etthundra år sedan när man högtidliggjorde hundraårsminnet. Och därför vore det fint att vara där!

Ha en skön lördag!

Ett pampigt monument över ett av världens blodigaste slag. Det ägde rum i Leipzig för tvåhundra år sedan och förorsakade 110.000 människors död.
Slaget vid Leipzig var det blodigaste slaget i Napolenskrigens historia då förlusterna på båda sidor var förbluffande hög, dess uppskattningar varierar från totalt 80,000 till 110,000 dödade, sårade eller saknade.

Kommentarer

Populära inlägg