I dag är budgeten klar

Äntligen fredag! Och inte vilken fredag som helst utan fredagen den första november då Ålandsbudgeten för år 2014 når lagtinget för fortsatt behandling. Nu stundar ett brytande och borrande i siffror som inte bara ska dra ner på välfärden utan också sätta fart på tillväxten. Som alla begriper är det ingen enkel uppgift men det måste ändå ske.

Utmaningarna för Åland är stora inte bara när det gäller att få de minsta och svagaste kommunerna att leva vidare utan hur man ska upprätthålla konkurrenskraften för hela ön. Vi behöver sätta fart på turismen, företagen, uppfinnarna, primärproducenterna och precis alla andra. Alla som bor och arbetar på Åland måste vara med i arbetet att få öns ekonomi på fötter och tillväxten att komma tillbaka. Därför är det både klokt och sunt att använda gamla PAF-vinster för att på nytt sätta fart mot framtiden. Att kalla det för spelberoende är lika begåvat som att kalla skatter från Viking Line för spritberoende. Man måste minnas att PAF är en nöjeskoncern som skapar överskott genom att bedriva laglig spelverksamhet. Alltså precis som taxfreeförsäljarna. 

Det är i dagar som dessa klokt att gå tillbaka och till exempel läsa några tidigare tankar om vår gemensamma framtid. Vill man hellre grotta ner sig i det som en av oppositionens företrädare (Tony Asumaa) tycker om budgeten kan man göra det här. (OBS, ej för känsliga, här målas inte bara f-n på väggen utan hans mostrar, fastrar, bröder och elaka svärmor också…) Det uttrycks oro och visas kurvor och muttras och gruvas och det är också ungefär allt.

Vi är i en svacka som är besvärlig men vi är också i ett läge att sikta framåt och uppåt, vilket sist och slutligen är vår enda uppgift här i världen. Vi ska ta Åland vidare mot framtiden.
Med hammare och fyrtumsspik kommer man långt här i världen. Men kanske inte när det handlar om just budgetar, då krävs mer finstämda verktyg.
Hit går pengarna i dag.
Om man alls kan lita på dagens BNP-prognoser kan man nå en balans i budgeten år 2016. Lyckas det är det starkt jobbat.

Den här kurvan visar nödvändigheten av att tänka efter före stora investeringar genomförs.  Likviditeten är till följd av de svaga åren utomordentligt svag.
20/15 mot år 2015. Bara för att samhället går dåligt får man aldrig släppa fokus på framtiden.

Här är några av de ingredienser som Ålands landskapsregering ska använda för att ställa om, skruva till och göra bättre.

Kommentarer

Populära inlägg