Utan mod, inga framsteg

I dag ska vi på allvar hylla en av alla de modiga människor som med sitt alldeles eget liv på spel har utmanat, förlorat och till sist förändrat på riktigt. Namnet för dagen är Lily Maxwell och året är 1867. Dagen är i dag och det har alltså förlöpt etthundrafyrtiosex år sedan allt detta hände som satte igång en rörelse vi ännu i dag kan tacka Lily Maxwell för.

Lily Maxwell bodde vid denna tid i Manchester och var änka med allt vad det innebar. Livet var långt ifrån enkelt, fattigdomen stor och hungern ständig. Denna dag för etthundrafyrtiosex år sedan var det parlamentsval i England och av oklara skäl, säkert med koppling till den bortgångne maken, fick Lily en kallelse att gå och rösta. Detta var något oerhört eftersom kvinnor vid denna tidpunkt kanske inte jämställdes med djur men de fick definitivt inte vara med och forma sin framtid. Den skötte karlarna som var de enda som fick röst.

Lily Maxwell var emellertid gjord av det rätta virket och insåg chansen. Hon utnyttjade misstaget som placerat henne i röstlängden och meddelade sin avsikt att gå till vallokalen för att rösta. Det var inte utan problem. Den så kallade pöbeln var inte känd för att lägga fingrarna emellan och bestämde sig rätt upp och ner för att slå ihjäl denna människa och kvinna som plötsligt ansåg det rätt att gå och rösta bara för att det uppstått ett litet misstag i röstlängden. För att alls nå fram till valurnan tvingades livvakter skydda Lily Maxwell som tack vare sitt mod blev den första kvinnan att rösta i ett parlamentsval i England. Senare blev hennes röst ogiltigförklarad i domstol men kampen var inledd och suffragetterna på gång. Det blev några bakslag innan britterna började fatta och vad man än läser in i detta sätter det ljus på att så länge man verkligen tror det man gör är riktigt, kan det i sista änden bli riktigt rätt.

Tack vare Lily Maxwell och hennes medsystrar och -bröder insåg engelsmännen och många andra att kvinnor i exakt alla avseenden är lika mycket värda som männen. Detta passar bra så här dagen efter den Internationella dagen mot kvinnovåld och som en påminnelse att Finland var ett av de första länderna i världen som inkluderade kvinnorna i sitt valsystem. Mycket har hänt här i världen men mycket återstår tack och lov fortfarande att göra. Så vi kämpar på.

Margaret Thatcher har tidigare berörts i denna blogg. Hon var unik och kraftfull men hade inte kommit någonstans alls om det inte varit för andra järnladies som Lily Maxwell som med sitt eget liv som insats utmanade det så kallade etablissemanget.

Kommentarer

Populära inlägg